Paseo de la Rambla de Barcelona.

“En lloc de Barcelona, València” així de clar ho subratlla el prestigiós diari The New York Times en un reportatge publicat aquesta setmana en la seua edició digital en el que proposa sis ciutats europees similars a les més turístiques però que ofereixen major tranquil·litat als viatgers per patir menys saturació i servir de refugi a les multituds.

L’article d’Andrew Ferren6 places in Europe offering shelter from the crowns’ (6 llocs a Europa que ofereixen refugi de les corones) explica la història de Barcelona a nivell turístic assenyalant que el seu “boom” va arrancar en 1888 quan va tenir lloc l’Exposició Universal.

No obstant això, el seu turisme ha anat a més sent ara freqüent veure “comiats de solter al voltant de la Catedral; i creuers que depositen milers d’excursionistes diàriament”. A més, segons l’autor de l’article “fins i tot les prostitutes al llarg del boulevard més famós de la ciutat, La Rambla, estan assetjant i robant a turistes massa borratxos per a defensar-se”.

Imatge de la comparativa realitzada en l’article del NYT amb la Rambla (esquerra) i el centre de València (dreta).

Per això com a alternativa destaca la capital del Túria: “Per a una dosi menys frenètica d’encant mediterrani, dirigisca’s 220 milles per la costa cap a València, la tercera ciutat més gran d’Espanya, amb 800.000 habitants i a penes 2 milions de visitants per any”. Unes xifres que contrasten amb les dades oferides de Barcelona amb 1,6 milions de residents i prop de 30 milions de turistes a l’any.

El New York Times conta que València va ser fundada com “una comunitat de retir per als romans” i posseeix “molts dels mateixos atributs que Barcelona, ​​totes dues ciutats antigues emmurallades, amb un centre en expansió ple d’arquitectura gòtica, romànica, renaixentista i barroca”.

Per a visitar recomana la Catedral i assegura que “els puristes de l’arquitectura no han de perdre’s la Llotja de la Seda del segle XV, un lloc declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco i un impressionant recordatori de la importància mercantil de la ciutat”. També nomena la importància de les zones verdes de la ciutat com el llit del riu Túria o la part cultural que ofereix la Ciutat de les Arts amb “la seua òpera, museu de les ciències i l’aquari més gran d’Europa”.

ValenciaA més assegura que tant el Mercat Colón i el Mercat Central estan “entre els més bells d’Europa” i explica que l’IVAM és el primer centre d’art modern d’Espanya. Tampoc s’oblida de la part d’oci que ofereix la ciutat en barris com El Carmen o Russafa “replets de galeries, cafès i art de carrer”.

L’article acaba explicant que “cap ciutat europea amb més de 300 dies de sol a l’any, amb platges interminables, cultura internacional, gastronomia i arquitectura mai està exempta de turistes” però afig que València “està lliure de masses de turistes que competeixen de monument a monument deixant al seu pas botelles d’aigua i ressentiment local”.