Cómo tener unas Navidades seguras: las pautas de Sanitat para evitar contagios en la mesa
Un grupo de amigos en una cena navideña. / DisobeyArt - Shutterstock

El Nadal arriben enguany marcades per la pandèmia. No obstant això, probablement no faltaran clàssics com els menjars copiosos, els aperitius alts en sal, els torrons, els capritxos, les copes de més i l’activitat física de menys.

Per això, per a evitar excessos i també prevenir contagis per coronavirus, des de Sanitat han elaborat un decàleg de consells. Es tracta de una sèrie de pràctiques que poden ajudar a gaudir de les celebracions de forma segura i més saludable.

PAUTES PER Als MENJARS D’AQUEST NADAL

  1. Espais ventilats. Els espais oberts redueixen les possibilitats de transmissió de la COVID-19. Per això, sempre que siga possible, és preferible menjar a la terrassa o a l’aire lliure. Si aquesta opció no és viable, cal procurar obrir finestres i portes per a facilitar la renovació de l’aire en l’estada que acollirà la reunió.
  2. Distància de seguretat (2 metres). És aconsellable prendre seient de forma alterna i evitar asseure’s davant d’una altra persona si no es pot garantir la distància de seguretat.
  3. Rentada de mans. Res més arribar al punt de celebració es recomana llavar-se les mans amb aigua i sabó o gel hidroalcohólico; igual que a l’inici i al final de cada menjar.
  4. Higiene en la taula. S’aconsella també identificar els gots i coberts per a evitar errors. No cal utilitzar per a ús individual els utensilis reservats per a servir el menjar. Tampoc s’ha de compartir el plat amb una altra persona.
  5. Un responsable per a servir la taula de la família. A l’hora de servir, és aconsellable seleccionar a una única persona perquè s’encarregue de portar-ho tot a la taula, inclosos els aperitius. Aquesta persona es llavarà les mans amb sabó o li les desinfectarà amb gel cada vegada que servisca el menjar.
  6. Ús de màscaretes. Els menjars i sopars de Nadal solen ser moments de tertúlia pel que, si entre plat i plat cal esperar, és necessari posar-se la màscareta. Així mateix, es desaconsella brindar xocant les copes.

MENÚS SALUDABLES

Respecte als menús d’aquest Nadal, es recomana reduir el consum d’aperitius processats i amb alt contingut en sal. El millor és substituir-los per alternatives saludables com guarnicions a base de verdures i hortalisses de proximitat i temporada.

Prioritzar els productes frescos i de temporada de comerços locals ajuda a mantenir una dieta equilibrada i a més serveix de suport a l’economia de la zona. D’altra banda, en preparar ensalades, han d’evitar-se salses molt contundents o processades; l’ideal són amaniments saludables com macerados i olis aromàtics especiados, vinagre, llimó, herbes i espècies.

Quant a com maridar els plats, està molt estesa la creença que l’alcohol ajuda a fer la digestió, però més aviat és al contrari. Dosis elevades donen lloc a aparició de reflux gastroesofágico, gastritis i diarrees, entre altres perjudicis. A més, juntament amb les begudes ensucrades, constitueixen una gran aportació de calories.

Si després d’aperitius, primers i segons plats, queda buit per a les postres, és recomanable reservar-los per als dies puntuals de celebració.