Naix un goril·la en Bioparc València i augmenta la família d’aquesta espècie

Una de las especies catalogades en “perill crític”

El parc Bioparc València és l’únic de la Comunitat Valenciana que alberga un grup reproductor de goril·les i aquesta cria és el tercer goril·la occidental de costa que neix a la regió, fruit del Programa Europeu de Conservació (EEP) d’una de les espècies catalogades en “perill crític” (“CriticallyEndangered”) per la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (IUCN). La bebè goril·la nascuda el passat mes de juliol es diu Mbeli per elecció dels seus cuidadors en homenatge a Mbeli Bai. Els seus pares són el mascle “esquena platejata” Mambie i la femella Ali, progenitors d’Ebo, el primer goril·la que va néixer a València i que aquest mes compleix 5 anys.

El comportament de tota la família és una imatge irrepetible que crida l’atenció dels visitants que no deixen de sorprendre’s per la similitud de la conducta d’aquests primats amb els humans. L’estampa de selva que pot contemplar-se ara al parc és com un “documental en directe”, amb Mambie, el seu primogènit Ebo i les femelles Fossey, Nalaniamb la seva cria Virunga i Ali amb Mbeli. L’hàbitat de goril·les del parc compta amb una altra zona on pot contemplar-se un grup de “mascles solters” format per Jitu, Thomas i Kabuli.

Mbeli Bai és un bosc pantanós de 13 hectàrees al Parc Nacional Nouabalé-*Ndoki en la República del Congo que presenta nivells mínims de pertorbació, sent així un dels últims blocs forestals intactes (sense història de tala) en la Conca del Congo i un important bastió per als goril·les occidentals, elefants i altres mamífers en perill d’extinció.