El dia dels valencians se celebra tradicionalment al Puig amb un passeig cívic fins a l’emblemàtica ermita de Sant Jordi, on acostuma a haver-hi interpretacions de danses i música tradicional valenciana i en acabar s’ofereix un esmorzar a totes les persones assistents.

Enguany l’acte és especial per dues raons. És la primera vegada que es fa amb l’ermita gestionada directament per l’Ajuntament del Puig, gràcies a un conveni que va signar l’any passat amb el seu propietari, l’Ajuntament de València; i l’espectacle anirà a càrrec per segon any consecutiu de les escoles de corda i cant d’estil de Marina i els tabaleters i dolçainers’ del Puig.

Per a la regidora de Festes, Maite Sánchez, es tracta de celebrar “la festa de la cultura i la identitat valencianes explicada pels nostres músics a través de la nostra pròpia i singular manera d’expressar-ens”.

El passeig cívic eixirà des de la plaça de l’Ajuntament a les 9.45 hores del matí. Representants institucionals, veïnat i amants de la música d’arrel es reuniran en l’acollidor jardí de l’ermita per a gaudir del tabal, la dolçaina i les danses valencianes.

Una vegada acabat l’espectacle, com és tradició, el Consistori oferirà un apetitós esmorzar a totes les persones que vulguen.

Més endavant, a les 12 del migdia, qui ho desitge podrà seguir la ruta El Pas de Jaume I, un agradable recorregut turístic que trasllada al visitant a l’època en què Jaume I va conquistar València.

Durant tot el dia hi haurà activitats infantils en la plaça de l’Ajuntament: parc infantil, tallers, “pequedisco” i, a les sis de la vesprada, orxata i fartons per als més llaminers.

A més, la música popular valenciana i el carisma i la personalitat genuïna de Pep Gimeno “Botifarra” protagonitzarà també els actes. El concert tindrà lloc el diumenge 8 d’octubre, a partir de les onze de la nit, a l’esplanda del mercat, front el Monestir de Santa Maria del Puig.