El Museu de la Rajoleria de Paiporta ha complit la majoria d’edat. Una efemèride rellevant i que s’ha volgut celebrar amb l’exposició ’18 anys amb tu’. Una mostra resumeix a través de 36 panells la història d’aquest museu, any a any, i recull bona part de l’activitat de les entitats i associacions culturals, festives o esportives que han exposat en les seues sales i galeries. A més, la meitat dels panells estan dedicats a 18 joves del poble, nascuts l’any 2000, quan es va inaugurar el museu, i que han crescut al mateix temps que aquest es consolidava: la denominada ‘Generació Museu’.

A més, fora, als jardins del museu, llueix un mural elaborat en les últimes setmanes per un un grup de joves, dirigits per l’artista urbà Mario Mankey. Es tracta d’una intervenció que ha tingut en compte les arrels rajoleres de la instal·lació, i que ha plasmat també el motlle ‘Margarita’, peça identificativa del Museu, que ocupa una de les cares del mural. L’altra cara reprodueix elements propis de la història d’aquesta instal·lació, com són el fumeral, obra dels coneguts obrers ‘Ambrosios’, de Paiporta i, en el cos central, la figura gegant d’un treballador del Rajolar.

Integrat en la Xarxa de Museus de la Diputació de València, i situat en l’antiga fàbrica de rajoles i teules El Pilar, es un reflex de l’activitat econòmica que va predominar al municipi antigament. Desspés d’un procés d’adequació i transformació , se li ha donat donat un ús cultural i dedicat a recordar la producció de rajoles i teules així com de la memòria col·lectiva de Paiporta.

Entrevista amb el regidor de Cultura de Paiporta, Alberto Torralba