José Vergara

(AVAN).- El Museu Catedral de València ha presentat com a peça del trimestre, de juliol a setembre de 2017, el quadre “San Vicente en la cárcel”, obra realitzada en 1792 pel pintor valencià José Vergara (1726-1799), que ha sigut recentment restaurada per a la seua exposició.

Esta peça, un oli pintat sobre taula de 194 cm. d’alt per 144 cm. d’ample, “va anar un encàrrec del Cabildo Metropolitano al pintor valencià per a una capella del transsepte de la Seu, on va estar uns anys, i també va ser instal·lat en altres ubicacions com l’antic Museu de la Catedral i la cripta de Sant Vicent Màrtir, entre uns altres”, ha explicat el director del Museu Catedral de València, Jaime Sancho.

Abans d’exposar-se al públic en el nou Museu, “el quadre va ser sotmès a un procés de reparació, en el taller de restauració de la Catedral, que es va perllongar durant sis mesos i que va consistir en el tibat del llenç, la seua neteja i la reintegració de parts perdudes”, ha afegit.

L’escena “reflectix el moment en el qual el sant és reconfortado per un cor d’àngels cantores i músics just abans del seu martiri i davant la mirada perplexa dels seus carcellers”, segons Sancho, que ha assenyalat que “es tracta d’un sant Vicente imberbe, quasi adolescent, amb les seues mans lligades amb cadenes de ferro”.

La nova peça del trimestre és obra de José Vergara, el pare de la qual, Francisco Vergara, va participar en l’execució de la portada barroca de la Catedral de València cap a 1727, i el seu germà, Ignacio Vergara, va realitzar, en 1752, el conjunt escultòric en baix relleu de la façana de la Seu amb l’anagrama de la Mare de Déu.

A més, tots dos germans van participar en la fundació de l’Acadèmia de Santa Bàrbara, inaugurada a València en 1753 i germen de la Real Acadèmia de Belles arts de Sant Carlos, institució acadèmica cultural pública, amb seu també en la capital del Túria, creada en 1768.