(ALBA SÁEZ).- Després de les passades eleccions del 26 de maig, els municipis de la província de València consoliden aquest cap de setmana el seu govern. Aquest acte es realitzarà en els llocs on s’haja obtingut representació política. En els municipis on no s’ha pogut aconseguir un acord o pacte de coalició, serà la força més votada la que accedirà al càrrec d’alcaldia en les seues corresponents localitats.

També ho farà d’aquesta manera l’alcalde de València, Joan Ribó, aquest dissabte a les 10:30, quan tornarà a proclamar-se Alcalde de València. Aquesta proclamació es realitzarà una vegada que els 33 regidors prometen el seu càrrec.

Com dicta el protocol, se situarà en una Taula d’Edat on el regidor més major (Joan Ribó) presidirà al costat de, en aquest cas, la regidora més jove: Lucía Beamud, de Compromís. La votació dels 33 representants anirà per ordre d’escons aconseguits, de major a menor. L’acció es realitzarà de manera anònima i s’introduirà una papereta amb el nom i cognoms del líder polític seleccionat.

Resultado de imagen de concejales ayuntamiento valencia 2019
Regidors reunits a la Ciudat de la Justícia

L’aspirant amb major nombre de vots obtinguts en aquest acte serà el que encapçale l’Ajuntament de València. Ribó, en aquestes eleccions, és el que més escons i representació ha aconseguit i, per tant, serà el seleccionat per al càrrec. Arreplegarà el bastó com a símbol de responsabilitat de la ciutat.

D’altra banda, PSPV i Compromís han arribat a un acord que repercuteix a l’expulsió dels membres de les conselleries. Tots dos partits han emès un comunicat advertint que si algun dels seus regidors, de qualsevol localitat i municipi, impedeix alcaldies liderades per un dels dos partits, ja siga mitjançant suports a la dreta per acció o omissió, s’iniciarien expedients sancionadors d’expulsió als regidors que hagen impulsat aquesta mesura.

Ximo Puig i Mónica Oltra en el Ple de Les Corts

Aquest pacte aconsegueix més vessants i també quedaran expulsats de les conselleries aquells que, mitjançant el seu vot, beneficien i propicien alcaldies de dretes i per tant, impedint un govern de coalició per al PSPV o Compromís, també resultaran expulsats.

Aquesta mesura s’ha dut a terme per les accions comeses a Sueca. En la capital de la Ribera Baixa es remena la possibilitat de coalició entre el PSPV, PP i Ciutadans per a desbancar a l’actual alcaldessa Raquel Tamarit, líder de Compromís.