Un municipio valenciano bate el récord de calor en España
Imagen de archivo de un termómetro durante una ola de calor. / Europa Press

La Comunitat Valenciana va viure ahir una de les jornades més càlides d’aquest estiu amb temperatures que van depassar els 40 graus. Xàtiva va ser el municipi més calorós d’Espanya en el que va d’any aconseguint els 42,2 graus. La xifra va quedar per damunt d’Andújar (Jaén) on el passat 23 de juny es va arribar als 42 graus.

Segons l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), per darrere de Xàtiva va quedar Ontinyent amb 42º. A aquesta li van seguir Carcaixent (39,7°), Oriola (39,6º), Bicorp (39,3°) i Alcoi (38,6°). Si ens fixem en les capitals de província, la ciutat d’Alacant va ser la més calorosa amb 31,9°. En segon lloc va ser Castelló (31,1°) i finalment València (29,5°).

La jornada es va mantenir amb nivell d’alerta taronja fins a les 20 hores en el litoral sud de València mentre la resta de la província va estar en alerta groga. Avui dita alerta únicament continua activa a l’interior nord afectant localitats com Requena, Utiel o Ademús on poden arribar als 36°.

LES NITS TROPICALS ES MULTIPLIQUEN PER 4 A VALÈNCIA

Des de l’Agència Estatal de Meteorologia també han informat de l’augment del nombre de nits tropicals a la ciutat de València. Aquest fenomen que es dóna quan les temperatures mínimes són iguals o superiors als 20° ha sigut constant en les últimes dècades.

Les dades mostren com el nombre de nits càlides s’han multiplicat per 4 en els últims 80 anys. Segons AEMET, en la dècada dels 40 València comptava amb una mitjana de 20 nits càlides a l’any mentre ara dita xifra ha crescut fins a les 80 nits anuals.

Els experts apunten a la crisi climàtica i al creixement de les grans ciutats com a efectes de l’ascens de la temperatura. Segons un tuit d’AEMET “les nits tropicals ja s’han convertit en una constant a les ciutats del nostre litoral a l’estiu. Poques nits de juliol o agost baixen d’aqueix llindar. Però el nombre de nits especialment adverses, com la de hui, amb mínimes que no baixen de 24º, també van en augment“.

ELS TERMÒMETRES SE SUAVITZEN EL DIVENDRES

Malgrat l’alerta de hui, les màximes aniran en descens en la totalitat de la província. Per a demà divendres s’esperen temperatures de 23 a 27 graus a València i de 17 a 28 a l’interior. A més, el cel estarà amb intervals nuvolosos i ruixats dispersos. Segons AEMET aquests podran anar ocasionalment acompanyats de tempesta. Seran més abundants i intenses en el litoral sud al matí i tendiran a remetre durant la vesprada.