mutilación genital

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha donat a conéixer les xifres d’activitat del primer any de funcionament de la Unitat de Referència per a la Cirurgia Reconstructiva de la Mutilació Genital Femenina, creada en juliol de 2016 i ubicada en l’Hospital Universitari Doctor Peset.

“En aquest període un total de 25 dones han sigut valorades en aquesta unitat i sis s’han sotmés a cirurgia reconstructiva després de mutilació genital. Concretament, l’Hospital Universitari Doctor Peset ha intervingut dues dones de Mali, una del Senegal, una de Nigèria, una dona de Burkina Faso que estava en el segon trimestre de gestació i una xiqueta de 13 anys del Senegal”, ha assenyalat Carmen Montón.

Així mateix, hi ha sis dones més que estan sent valorades per a ser intervingudes en els pròxims mesos i altres que, com que no presentaven seqüeles funcionals després de la mutilació, únicament estan rebent atenció psicològica i sexual especialitzada.

“Aquest tipus d’atenció, tal com es contempla en el Protocol d’Actuació Sanitària davant de la Mutilació Genital Femenina a la Comunitat Valenciana, és imprescindible per a aconseguir la recuperació integral d’unes dones que no sols tenen un dany genital visible, sinó que en la major part dels casos, presenten problemes d’ansietat, pànic a reviure el trauma de la mutilació, por de preguntar, dificultats en les relacions sexuals i altres que han de ser tractats”, ha apuntat la consellera.

Per a això, el programa posat en marxa per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública per a previndre i tractar la mutilació genital femenina, integra els centres de salut sexual i reproductiva. En el cas de la Unitat de Referència de l’Hospital Universitari Doctor Peset és el sexòleg Felipe Hurtado, del centre de salut sexual i reproductiva Font de San Lluís, el qual s’encarrega de treballar l’entorn familiar, la parella en conjunt i a la pacient individualment, tant abans com després de la cirurgia reconstructiva.

“La Comunitat Valenciana és la primera autonomia que aborda el protocol d’actuació sanitària davant de la mutilació genital femenina des d’un punt de vista tant preventiu com terapèutic, incloent-hi la cirurgia reconstructiva i l’atenció psicològica i sexual. Però també som els primers que potenciem com a pilar fonamental una acció de base comunitària amb Agents de Salut, és a dir, persones amb formació sanitària que han patit directament els efectes de la mutilació genital”, ha explicat Carmen Montón.

Des de la Unitat de Referència per a la Cirurgia Reconstructiva de la Mutilació Genital Femenina de l’Hospital Universitari Doctor Peset, han destacat que l’actuació d’aquests Agents de Salut “està sent clau”, ja que serveixen de nexe d’unió cultural i faciliten la conscienciació i informació de tots els grups afectats.

“Junt amb la sensibilització i formació dels professionals sanitaris i la difusió que s’està fent en els Mitjans de comunicació d’aquest programa de Sanitat, la labor dels Agents de Salut és la que més ens està ajudant a identificar casos de dones i xiquetes que desitgen suport i tractament en la nostra unitat”, han assegurat les doctores Reis Balança i Melissa Darocas, del Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital Universitari Doctor Peset.

Intervenció curta i sense ingrés

Les sis pacients intervingudes en l’últim any a aquest hospital públic valencià se sumen a les cinc pacients que van ser intervingudes entre els anys 2009 i 2015 en l’Hospital Universitari Doctor Peset, quan encara no es comptava amb un protocol d’abordatge global i multidisciplinari de la mutilació genital femenina.

“Ara, des de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, no sols hem fet un pas més enllà i busquem previndre en el nostre àmbit aquesta forma de violència de gènere que constitueix una violació dels drets humans amb greus conseqüències físiques i psicològiques, sinó que podem oferir ajuda completa i especialitzada a les dones que hagen sigut víctimes d’aquesta pràctica atroç”, ha afirmat Carmen Montón.

Totes les pacients reconstruïdes es troben en perfecte estat després d’una intervenció la tècnica de les quals ha anat perfeccionant-se fins a aconseguir que siga una operació de curta duració (30-45 minuts), que es realitza sense ingrés i amb una pauta d’analgèsia que permet que les pacients controlen el dolor durant el postoperatori de forma senzilla.

A més del tractament quirúrgic i el seguiment psicològic, des de la Unitat de Referència per a la Cirurgia Reconstructiva de la Mutilació Genital Femenina també es treballa en la prevenció d’aquesta pràctica.

Així, des de juliol de 2016 els professionals d’aquesta unitat ja han activat en quatre ocasions el Protocol d’Actuació Sanitària davant de la Mutilació Genital Femenina per risc de mutilació en la infància. Açò comporta alertar els treballadors socials perquè realitzen el seguiment de xiquetes nascudes de mares mutilades i evitar que en un futur puguen ser víctimes de qualsevol tipus de mutilació.