Muere el ex primer ministro de Japón tras recibir varios disparos en un mitin
Shinzo Abe tras ser disparado con una escopeta en un acto electoral. (Reuters/Kyodo)

L’ex primer ministre japonès Shinzo Abe ha mort poques hores després de rebre diversos trets. Shinzo es trobava en un míting a la ciutat de nara on ha rebut l’atac. Aquest ha caigut a terra, inconscient, i ha sigut traslladat de manera immediata a l’hospital. Una vegada allí, ha rebut transfusions de sang que finalment no han aconseguit salvar-li la vida.

L’home que ha propiciat els trets ha sigut detingut en l’acte. Aquest és un exmembre de l’exèrcit nipó, Yamagami Tetsuya, de 41 anys. Els agents li han confiscat l’escopeta de construcció casolana amb la qual ha disparat a abe. De moment, es desconeix la motivació que ha portat al detingut a pressionar el gallet.

L’ex primer ministre es trobava en una campanya per a les eleccions de la Cambra Alta de la Dieta (Parlament japonès) que se celebren diumenge que ve. El partit d’Abe i l’actual primer ministre esperaven alçar-se amb la majoria.

Com tots els actes polítics al Japó, aquest s’estava realitzant en un lloc públic i amb poques mitjanes de seguretat. Un fet que s’explica pel baix índica de criminalitat al país.

El tret, que s’ha produït sobre les 11.30 del matí, ha provocat que el primer ministre del japó, Fumio Kishida, haja cancel·lat la seua agenda electoral.

QUI ERA SHINZO ABE, EX PRIMER MINISTRE DEL JAPÓ?

Shinzo Abe va ser el primer ministre del Japó des de desembre de 2012 fins a setembre de 2020. Una trajectòria que ho converteix en el més longeu del país. L’últim any en què va estar al poder es va veure en l’obligació de baixar-se del càrrec per problemes de salut. Aquest fet va fer que li substituïra Yoshihide Suga.

La seua política es va basar a fer del Japó una nació “normal” i “bella” amb un exèrcit més fort. A més, cercava que el país tinguera un paper més important en els assumptes internacionals. Així mateix, va tractar de reactivar l’economia al país, afluixar els límits d’una constitució pacifista posterior a la Segona Guerra Mundial i restaurar els valors tradicionals.