sanidad

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha assegurat en la conferència oferida durant el desdejuni informatiu Fórum Europa Tribuna Mediterrània que el sistema sanitari públic “és un instrument de cohesió social; és garantia de drets, d’equitat i de lluita contra la desigualtat”.

A més, ha afegit que “on abans hi havia retallades, exclusió i privatització avui s’està a l’avantguarda de garantia de drets sanitaris i defensa del públic”.

Montón ha recordat algunes de les mesures adoptades a la Comunitat Valenciana que certifiquen el canvi de model cap a la recuperació de drets i la defensa del públic, com la universalitat de l’assistència sanitària, amb 21.000 persones que han accedit a una atenció sanitària integral.

També ha recordat les ajudes desplegades pel Consell enfront del copago farmacèutic i ortoprotésico, que es dirigeixen a 1,5 milions de valencians i valencianes i que han portat amb si una reducció en l’abandó de tractaments per problemes econòmics: del 39,5% en el cas de pensionistes amb rendes baixes i del 12% en el cas de menors.

A açò s’afig l’extensió dels nous tractaments a tots els pacients afectats d’hepatitis C, una mesura a la qual han accedit 11.000 persones i que la Generalitat valenciana va ser la primera a adoptar.

Liquidacions de la concessionària de La Ribera

Carmen Montón també s’ha referit a un dels principals compromisos del Consell, com és “recuperar la sanitat al públic”. En este sentit, ha al·ludit a l’aposta pel model de gestió pública directa i els passos que s’estan donant cap a “la fi de l’anomenat model Alzira” amb el compromís de no renovar la concessió del servei integral de salut en el departament de La Ribera a l’empresa concessionària Ribera Salud UTE II.

Montón ha manifestat que els professionals que depenen de l’empresa seguiran en els seus llocs de treball i que els usuaris del departament tindran la mateixa cartera de serveis que l’actual.

A més, ha afegit que, en els Pressupostos de 2018, es comptarà amb la corresponent partida per a assumir als treballadors i es destinarà un pla específic d’inversions urgents de 6,9 milions d’euros destinat tant a millores del la atenció primària com a especialitzada del departament.

La consellera ha assenyalat com el recent informe de la Intervenció General de la Generalitat ha destacat la falta de controls de l’anterior Administració sobre les concessions sanitàries, així altres qüestions com la falta de supervisió de les inversions.

Referent a açò, Munt ha anunciat que la Conselleria de Sanitat ja ha notificat a l’empresa concessionària del departament de La Ribera l’inici del tràmit per a tancar les liquidacions dels anys 2013, 2014 i 2015.

També ha indicat que entre els mesos pròxims de 2017 i 2018 es conclouran totes les liquidacions pendents fins a l’any 2015 que, segons les estimacions de la conselleria, aconsegueixen una xifra superior als 300 milions d’euros.