Cultura de Albacete

Mislata ha sigut sempre una ciutat d’acolliment. Al llarg del segle XX i especialment en els anys 50 i 60 van ser molts els castellanomanxecs, andalusos o extremenys que van emigrar en busca d’un futur millor i van acabar recalant a Mislata. Per açò, la història més recent de la ciutat no podria entendre’s sense la presència de tota aquesta comunitat immigrant, amb la seua cultura, la seua història i les seues tradicions, que han suposat per a Mislata un enriquiment social.

Fa dos anys, l’Ajuntament de Mislata va decidir homenatjar a totes eixes persones que en el seu moment ho van deixar tot per a trobar a Mislata una oportunitat. En aquella primera edició, l’esdeveniment que llavors es va batejar com “Mislata Acerca” es va centrar en sis municipis de la província de Conca i en la segona edició, celebrada aquest dissabte, la província triada ha sigut Albacete i els municipis: Hellín, Villarrobledo, Cenizate, La Roda, El Bonillo, Munera, Villamalea i Casas Ibáñez.

L’acte, celebrat en el teatre del Centre Cultural, va estar presidit per l’alcalde de Mislata, Carlos Fernández Bielsa, el president de la Diputació d’Albacete, Santiago Cabañero, i els alcaldes i alcaldesses dels municipis homenatjats. I de cadascun d’ells, l’Ajuntament va triar a la persona de major edat d’entre aquells que en el seu moment van emigrar a Mislata, com a símbol d’un reconeixement que es va fer extensible a la resta dels seus paisans. Els homenatjats, tots majors de 85 anys, van ser: Juan Collado Gómez (Cenizate); Elisa García Muñoz (Casas Ibáñez); Soledad Moral Herrera (El Bonillo); Francisca García Martínez (Hellín); Amelia García García (Villamalea) i Juan García Pérez (Villarrobledo).

A més dels homenatges personals, l’acte va comptar també amb l’actuació del grup de danses, rondalla i cor “Aldonza” de l’Associació de Castella-la Manxa de Mislata, d’un quartet de corda del CIM i un grup de cant d’estil valencià de Mislata. La cerimònia va estar presentada per Carles Cano.

Durant la seua intervenció, Bielsa va mostrar la gratitud del poble de Mislata a tots els veïns d’Albacete que en el seu moment van triar aquesta ciutat amb l’esperança de trobar un futur millor per als seus. L’alcalde va dir d’ells que “formen ja part del nostre teixit social, ens aporten molta riquesa cultural i ens projecten com una ciutat moderna i oberta”.

L’alcalde va destacar en el seu discurs que “Mislata Acerca” pretén “mirar al passat per a dirigir-nos cap a un futur millor” i va assegurar que “Mislata no seria la ciutat que hui és sense la lloable voluntat integradora de la nostra gent, que durant anys ha acollit a ciutadans de molts territoris i fins i tot de països llunyans; i s’han integrat i han sigut partícips dels nostres costums i tradicions fins a fer-les pròpies”.

Per la seua banda, Santiago Cabañero, en representació dels alcaldes de la província, va agrair a Carlos Fernández Bielsa “l’esperit d’acolliment que van prestar els mislaters i mislateres als nostres paisans que van deixar el seu poble natal per a prosperar en altres terres que els oferien un millor futur”. Cabañero va reiterar el seu agraïment a la iniciativa “Mislata Acerca” per aquesta expressió d’unitat entre dos províncies que, des de fa dècades, “comparteixen tradicions, costums, il·lusions i somnis, i segueixen creant noves generacions d’albacetenyo-mislaters, amb el respecte i la tolerància als senyals d’identitat d’ambdues comunitats”.