Alboraia celebra hui la tradicional festa del Miracle dels Peixets , una festa que se celebra amb una missa en l’ermita construïda en la desembocadura del barranc del Carraixet, el lloc on, segons la tradició, van aparèixer en 1348 unes formes consagrades en la boca d’uns peixos.

La festa, se celebra tradicionalment el dilluns següent a la solemnitat de Pentecosta, sorgeix d’acord a la tradició, en 1348 un sacerdot va portar una arquella amb les sagrades formes a un morisc moribund d’Almàssera que depenia eclesiàsticament de la parròquia d’Alboraia. En creuar el barranc del Carraixet, el sacerdot va caure del cavall i va perdre les formes consagrades en l’aigua.

Els veïns van organitzar la cerca i finalment, en la desembocadura, van veure com tres peixos -segons la tradició d’Alboraia-, o dues -segons la d’Almàssera-, portaven en les seues boques les formes i les hi donaven al capellà. Davant aquell succés, el poble d’Alboraia va promoure processons i la construcció, en el lloc on van aparèixer, d’una ermita sobre la qual es va construir en 1907 l‘actual ermita marinera d’estil neogòtic. Aquesta tradició explica l’existència de tres peixos en l’escut municipal d’Alboraia, i de dos peixos, en el d’Almàssera.

Ermita del Peixets en la Platja de Alboraia

L’arquella que va contenir les sagrades formes en el segle XIV es venera, durant tot l’any, en la parròquia de l’Asunción de La nostra Senyora, a Alboraia, d’on només surt en la festivitat de Sant Vicent Ferrer, per a portar la comunió als malalts a les seues cases, i en la processó del Corpus que Alboraia.

La Festa comptarà, com cada any, amb diverses activitats:

11.00h Activitats lúdiques
12.00h Missa en l’Ermita dels Peixets
14.00h Paelles Populars (prèvia inscripció).Les Paelles comptaran amb una “colla” de Tabal i Dolçaina de la Societat Musical d’Alboraia.
16.30h Teatre: “Fent l’indi”, per Galitoon Teatre. Aquest espectacle relata els costums ancestrals, la forma de vida i els coneixements dels indis americans, des de la visió de… … EL QUE NO CAL FER SI ERES UN INDI AMERICÀ. Un repàs a la cultura de les tribus d’indis americans, en la qual els nostres característics personatges, intenten no extingir-se i lluitar contra el seu pitjor enemic… ells mateixos…
17.30 Música ambient

A més l’Ajuntament instal·larà una carpa amb panells informatius sobre el Pla Director del Parc Agrari de Peixets perquè els veïns i veïnes puguen conèixer sobre el terreny i explicat per l’equip redactor aquest pla per a aquest futur parc públic inclòs en el Pla General, actualment en exposició pública.

Les mesures del Pla Director tenen com a objectiu mantenir la zona agrícola i restaurar l’espai natural, així com millorar l’espai i les platges naturals de Peixets amb un aiguamoll artificial que aporte biodiversitat i filtre els abocaments de les séquies. A més de les explicacions dels panells en la carpa, es farà un Circuit d’Interpretació del Paisatge a les 11.30 en el qual es visitaran les zones sobre les quals influeix el Pla i s’explicaran les accions que es pretenen dur a terme.