Lista de las 23 paradas de Metrovalencia que hoy cambian de nombre
Una usuario de metro al acceder al interior de la estación. / FGV

Arranca la Setmana Europea de la Mobilitat a València. Durant els pròxims dies, la ciutat s’omplirà d’activitats i comptarà amb una jornada de transport gratuït. Un any més, la EMT i Metrovalencia s’han sumat a la celebració i oferiran els seus serveis sense cost.

La jornada gratuïta tindrà lloc dijous que ve, 22 de setembre. La data coincideix amb el Dia Europeu Sense Cotxes, un dia clau per a fomentar el transport públic de les ciutats.

Per a facilitar l’accés a les estacions subterrànies, els passos de les línies de validació estaran oberts. A més, les màquines validadores quedaran fora de servei. No obstant això, les màquines de venda automàtica sí que estaran actives encara que indicaran la gratuïtat del servei. Per tant, els viatgers podran adquirir tots els títols, excepte senzill, i anada i volta.

En el cas de l’EMT, les persones usuàries podran desplaçar-se gratuïtament en tots els seus autobusos. La iniciativa començarà a les 3 de la matinada del dia 22 i es prolongarà fins a les 3 hores del dia 23.

Programa d’activitats gratuïtes en la Setmana de la Mobilitat

  • Divendres 16 (19 hores), en la plaça del Mercat. Concurs de preguntes sobre mobilitat organitzat i presentat per l’escriptor Joanjo García. Fins a 200 persones, organitzades en 20 equips de 10 integrants, participaran en un gran concurs obert a la ciutadania on també hi haurà premis.
  • Dissabte 17 (10-14 hores), en la plaça de la Reina. Celebració d’una gran festa infantil. Hi haurà teatre musical, titelles, contacontes i actuacions, entre altres activitats. A més, a partir de les dotze del migdia, l’artista Dani Miquel presentarà el seu espectacle ‘Desfem’, un projecte musical i teatral que intenta conscienciar a xicotets i majors sobre la necessitat de voler i cuidar el medi ambient.
  • Diumenge 18 (19.30 hores), en la plaça de la Reina. Concert de la Unió Musical del Centre Històric i l’Escola Municipal de Tabal, Dolçaina i Danses de Cullera. La banda, dirigida per Vicente Gabarda, interpretarà un programa centrat en la música de les festes valencianes i els compositors valencians i amb un especial protagonisme de la festa de Moros i Cristians.
  • Del dilluns 19 al divendres 30 de setembre. Un grup de col·legis participarà en el projecte pedagògic ‘La ciutat de les xiquetes i els xiquets’. El projecte va ser formulat per el famós pedagog italià Francesco Tonucci per als estudiants de primària. Consciència sobre la importància de disposar d’un espai públic segur i de qualitat, una ciutat vista des dels ulls dels més xicotets. Així, els alumnes participants recorreran els carrers i posaran “multes morals” als vehicles que transgredisquen les ordenances i envaïsquen les voreres o els passos de vianants.
  • Dissabte 24. Tindrà lloc el programa ‘Pedalant amb dones de ciència’. Es tracta d’una marxa ciclista organitzada per Las Naves i la UPV que es desplaçarà pels murals de la ciutat que retraten a les dones que, al llarg de la Història, han treballat en el camp de la ciència i la investigació.