Després de la rehabilitació l’antic molí de Serra, el Museu de l’Arròs ha recuperat la memòria col·lectiva el procés d’industrialització de l’arròs, el cultiu del qual té profundes arrels a les marjals de la ciutat de València.

Gràcies a la restauració de la maquinària, ha sigut possible recuperar totes les peces originals i reproduir els moviments que realitzaven antigament.

D’aquesta manera, no solament es mostra el procés de transformació de l’arròs procedent dels camps per al consum, sinó també dóna una perspectiva global que inclou l’agricultura i el consum d’aquest cereal tan arrelat en la nostra cultura.

A més, li s’ha donat un contingut de caràcter didàctic per a la majoria de les persones que ho visiten, adaptat a les seues edats, la seua formació i els seus interessos.

El Molí d’Umbert va començar a funcionar a principis del segle XX. Des de llavors, lentament, la complexa maquinària de les instal.lacions s’ha anat adaptant als nous materials i als nous temps. El Molí va ser canviant d’amos; de la família Umbert, passaria als Lluch i posteriorment als Serra. Al llarg d’aquest període s’han comprat màquines per a realitzar tasques cada vegada més complexes amb major rapidesa

No obstant açò, en la seua essència, el procés amb prou faenes va variar en els quasi 100 anys que va permanèixer operatiu.

El Museu de l’Arròs de la Ciutat de València pretén rendir un merescut homenatge a tots aquells que amb el seu esforç ens han permès avançar