playa
GRAFCVA2476. VALENCIA, 22/02/2019.- Varias personas disfrutan del buen tiempo y de las altas temperaturas en la playa de la Malvarrosa. EFE/Kai Försterling

El Laboratori de Climatologia de la Universitat d’Alacant ha alertat que la mar Mediterrània és un “caldo”. La temperatura de la mar en el Golf de València i Balears està fins a 4,5° per damunt de la mitjana per a les dates, una situació que podria portar amb si fortes pluges aquesta tardor.

En punts del Mediterrani occidental ja se superen els 25è, una temperatura més pròpia del final d’estiu. La Universitat d’Alacant ha explicat la causa en les seues xarxes socials: “La calor des de mitjan maig i els vents febles han provocat que la temperatura de la mar haja pujat ràpidament aquestes setmanes”.

CONSEQÜÈNCIES DEL CALFAMENT DEL MEDITERRANI

El calfament de l’aigua portarà amb si una sèrie de conseqüències. La Universitat d’Alacant ha destacat que les altes temperatures poden provocar tempestes fortes. Tanmateix, han explicat que per a això s’han de donar una “sèrie de condicions” i han aclarit que” una mar calenta no és sinònim de pluges torrencials”.

En la mateixa línia s’ha pronunciat Eltiempo.es. Les seues estimacions marquen que en 2050 podria haver-hi tempestes de fins a 100 l/m² en qüestió d’hores. A més, aquestes precipitacions no evitarien la sequera ja que es podria arribar a estar dos mesos sense cap precipitació.

Una altra de les conseqüències del calfament del Mediterrani és la expansió de la mar. En augmentar la temperatura aquest ocupa un major volum el que fa perdre superfície terrestre. A més, el país perdria els climes més freds deixant una situació més àrida per a 2050. Les parts més perjudicades serien regions com el sud de la Comunitat Valenciana, Múrcia, Almeria, Albacete, Toledo, Saragossa i part de l’arxipèlag canari.

Tot això portaria a unes nits més càlides. Es parla que les denominades nits tropicals, aquelles on les mínimes no descendeixen dels 20è, podrien durar fins a dos mesos. Així mateix, aquestes nits tindria temperatura de 2° a 3° més que en l’actualitat.