nevada
La calle Periodista Azzati entonces llamada calle Falangista Esteve durante la nevada del 60.

Tal dia com hui fa 59 anys València travessava un dels pitjors temporals que es recorden a la ciutat. El dilluns 11 de gener de 1960 la capital del Túria es tiñó de blanc en una fita sense a penes precedents i és que, després de huit hores de nevada, els flocs van quallar als carrers del Cap i Casal.

La neu va començar a caure a les deu del matí i dos hores després va augmentar la seua intensitat deixant a la societat valenciana aïllada de serveis bàsics com a aigua, gas o electricitat. A més, esta nevada va afectar gran part d’Espanya pel que van paralitzar-se diversos mitjans de transport suspenent-se les línies ferroviàries que connectaven València i Zaragoza així com l’autobús que unia a la ciutat amb Madrid.

Carrer Xàtiva amb Russafa en la nevada del 60.

Segons es recorda, la nevada no va cessar fins a meitat de la vesprada una vegada ja havia fosquejat. La jornada va deixar estampes insòlites de València com una Plaça de la Reina recoberta d’un mantell blanc o ninots de neu construïts en nombrosos carrers de la capital.

Des d’aquell temporal de 1960 la neu no ha aconseguit quallar a la ciutat com ho va fer llavors encara que sí que hi ha documents que reflecteixen com València ja havia viscut situacions similars en 1946 i en 1885. Mentres la del 46 va ser la primera gran nevada del segle, la del 85 es recorda per registrar una temperatura de -6° i una cota de neu de 25 centímetres de grossària.

La Glorieta de València en la nevada de 1946.

Nevarà aquest cap de setmana a València?

Encara que la ciutat travessa hui dia un front d’aire polar amb una considerable baixada de les temperatures, l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) no preveu que hi haja un episodi de nevada en la capital posat que s’espera un cap de setmana assolellat i sense precipitacions. No obstant això, sí que podrien donar-se situacions de gelada durant la matinada quan els termòmetres aconseguisquen els zero graus.

Consejos de seguridad ante la amenaza del frente polar