Manto ofrenda
Manto de la Virgen en 2017 / Flickr Luis PF

El mantell de la Verge dels Desemparats en aquest 2021 tornarà a 1987. Això implica que no tindrà dibuix previ i només es respectarà el blanc per al pit. La resta del mantell serà multicolor i els rams s’aniran col·locant per ordre d’arribada. D’aquesta manera es va fer la primera vegada que es va col·locar l’estructura de fusta fa ja 34 anys.

Aquest és l’acord al qual, fa una mica més d’un mes, van arribar els vestidores amb el regidor, Carlos Galiana. Els motius per a prendre aquesta decisió són varis i estan relacionats amb el canvi de dates i les restriccions per la pandèmia.

Josep García Bosch, coordinador dels Vestidors, afirma en una nota publicada per la Arxidiòcesi de València que “per qüestions com la repercussió de la pandèmia o els impediments per ser dies laborals no sabem quants rams tindrem i per això no es pot seguir un disseny previ”.

A això se suma la dificultat de trobar clavells en aquesta època de l’any. A Espanya la producció nacional a la fi d’estiu és inexistent i haver d’importar-los augmentaria molt el preu. Això ha provocat que no es determine un únic tipus de flor amb l’única excepció de no emprar flors llargues.

EL “CADAFAL” MÉS ARRERE DE L’HABITUAL

A més del canvi en les flors, el “cadafal”, l’estructura de fusta emprada per a situar les flors, estarà col·locada més arrere que mai. El canvi d’emplaçament respon a una adaptació al canvi de rutes. Enguany els fallers i falleres no eixiran per Cavallers perquè el carrer s’utilitzarà com a via d’accés.

50 VESTIDORS PER A la MARE DE DÉU

El grup de vestidores està integrat per prop de 50 persones, vuit d’elles dones en l’últim any de l’Ofrena. Amb edats entre els 20 i els 60 anys, han arribat a coincidir tres generacions familiars. Tots ells realitzen aquesta labor amb total devoció a la Mare de Déu.

Els Vestidors de la Verge dels Desemparats compleixen aquestes Falles 34 anys de labor. La imatge és de 15 metres d’altura i va ser construïda amb fusta per l’artista faller José Azpeitia. Aquesta s’instal·la en la Plaça de la Verge des de 1987 i ja ha patit diverses reparacions. A més, a l’octubre del passat any el seu muntador, Sergio Carrero, va indicar al consistori la necessitat d’una reparació en profunditat d’aquest.