Als valencians ens falta vitamina D, esencial per als ossos

L' hospital La Fe de València ha detectat un augment dels pacients amb falta de vitamina D

L’hospital La Fe de València ha detectat un augment dels pacients amb dèficit de vitamina D. Anualment, aquest centre sanitari atén a prop de 3.500 pacients, entre menors i adults, amb deficiència de vitamina D. La major part corresponen a pacients amb obesitat, desnutrició i diabetis. Segons la doctora Katherine García, del Servei d’Endocrinologia i Nutrició de la Fe, el tractament del dèficit consisteix a “complementar la dieta, informant de les fonts naturals de la vitamina D, i suplementar la vitamina amb diferents preparats farmacèutics, segons la gravetat del quadre i altres factors associats. En condicions normals es necessiten entre 600-800 unitats de vitamina D al dia per garantir una aportació adequada”.

En aquest sentit, la doctora Katherine García assenyala que la vitamina D és “essencial per mineralizar els ossos sans. Sense vitamina D els ossos són fràgils i pot produir raquitismo en els menors i osteomalacia en les persones adultes”. També la falta d’aquesta vitamina està relacionada amb altres malalties com “els trastorns neuromusculars, que deriven en caigudes, alteracions inmunomoduladoras que estan implicades en l’aparició de tumors, insulinorresistencia que condueix a diabetis tipus 2 i malaltia cardiovascular”, afegeix la doctora García. Per evitar el dèficit de vitamina D el Servei d’Endocrinologia i Nutrició de la Fe aconsella realitzar una dieta sana en la qual estiguin presents els peixos blaus, ous i productes làctics. També es recomana assegurar una exposició solar adequada sense descurar les precaucions que s’han de prendre per evitar cremades solars i càncer de pell.

La font fonamental de vitamina D és el sol. El 80-90% d’aquesta vitamina és elaborada en la pell a partir de la llum ultraviolada de les radiacions solars, que converteixen una substància derivada del colesterol en colecalciferol (vitamina D3). Posteriorment, aquesta vitamina és activada en dos passos, en el fetge i el ronyó, donant lloc a la seva forma activa trucada calcitroil. El 10-20% s’obté a partir de les fonts alimentoses (vitamina D2). Es troba en els peixos blaus, com a salmó, verat o tonyina, així com, en el fetge, ous, productes làctics i aliments fortificats, com els cereals i la llet.

El Servei d’Endocrinologia i Nutrició de la Fe assenyala com una de les causes principals de la falta de vitamina D l’estil de vida actual. Entre els factors de risc es troba la insuficient exposició solar. Per tenir nivells adequats de vitamina D es recomana almenys 10 minuts d’exposició directa al sol cada 3 o 4 dies.

En el cas de les persones amb pell fosca es necessita de 5 a 10 vegades més exposició que en el cas de les persones amb pell clara per sintetitzar la mateixa quantitat de vitamina D.