Lolita es troba a València representant en el Teatre Talia l’obra ‘Prefiero que seamos amigos’ al costat de l’actor Luis Mottola. Una comèdia romàntica, àgil i fresca amb la qual l’actriu se sent molt agust després d’haver patit tant amb el personatge de Claudia en La Plaça del Diamant.

La filla de Lola Flores farà un repàs de la seua trajectòria, de la seua vida, del pas artístic del seu cognom i defensarà el dret de la dona a treballar amb les mateixes condicions que els homes però sense patir abusos.

– ‘Prefiero que seamos amigos’ és l’obra que està representant a València. És una frase demoledora per a una dona?

Hi ha frases pitjors. L’hem dit i ens la han dit en moltes ocasions i és veritat és que no és agradable, però tant per a qui la diu com para qui la rep.

– Tenies ganes de comèdia?

Sí, fixa’t que portava dos anys encarnant a ‘La Colometa’ en ‘La plaza del Diamante’ i ha sigut un personatge molt dur, que m’ha fet patir molt i amb el que he plorat tots els dies.

– És més fàcil fer riure o fer plorar?

Sens dubte fer riure. El cor el pots tocar de moltes maneres però que el públic riga amb tu és molt complicat. No entenc perquè a la comèdia se la considera un gènere menor quan és molt difícil fer-la.

– És el valencià un públic exigent?

Sou un públic que quan us agrada alguna cosa ho demostreu i açò és d’agrair. Però València no guarda cap secret per a mi perquè he vingut a treballar molt, m’han donat molts premis ací i gran part de la meua família viu a València. Així que la ciutat la conec molt bé.

– El personatge de l’obra que es diu Claudia i Lolita s’assemblen?

En algunes coses sí i en unes altres no. Som dones temperamentals, que lluitem pel que volem, valentes. Però Claudia no és artista, no ha estat casada, no té fills. Sempre et portes una mica de tu als personatges, però mai som exactament iguals.

– I com sedueix Lolita? Perquè diuen que la seua mirada és infalible

Doncs no sé com seduïsc, la veritat. M’hauria de posar enfront d’un espill per a veure que mirat pose. Però no tinc ni idea de seduir i ni tan sols m’ho he plantejat.

– Els Flores en general sou una família d’artistes que enganxeu a diverses generacions diferents Quin seria el secret?

Doncs jo crec que som gent de debò, sense parany ni cartó. I ho portem sent tota la vida. La meua germana Rosario i jo ens vam mostrar sempre tal com som, tant en televisió com en la vida. I jo crec que és per açò, perquè no amaguem gens i som totalment transparents.

– Et segueixes considerant una intrusa dins del món de la interpretació?

Tingues en compte que la meua professió és la música i vaig començar cantant i m’he tirat la tira d’anys com a cantant. Però després de diverses pel·lícules i diverses obres de teatre, cada vegada menys.

– Tens un Goya per la pel·lícula Rencor. Hi ha maledicció després de guanyar-ho perquè es treballa poc?

– A mi no m’agrada parlar de maledicció perquè fixa’t que jo estic treballant. Després del premi vaig fer diverses pel·lícules, una d’elles al costat de Juan Diego que va ser un luxe. De totes maneres jo estic a costa del treballe que em mane Déu i mentre hi ha vida hi ha esperança, per la qual cosa jo crec que seguiré treballant en cinema.

– Els teus fills també són artistes perquè Elena és actriu i Guillermo músic però crec que aneu a esperar un temps per a treballar junts.

Bé, no és esperar. Jo he treballat molt temps al costat de la meua mare i va haver de marxar-se perquè el públic s’adonara que jo seguia estant ací i tenia talent per a dedicar-me a açò. Així és que jo vull que ells s’assenteixen en les seues professions i llavors ja parlarem de col·laborar junts. No vull portar-me’ls al meu terreny perquè no els jutgen per açò. Però de totes maneres et diré que no hi ha propostes damunt de la taula per a treballar junts.

– Se’t va exigir a tu com a artista per ser filla de Lola Flores?

Sí, jo se el que se m’ha exigit en aquest país i el que m’ha costat demostrar que també sóc capaç de ser bona artista sense l’ombra de ma mare.

– Què opines del moviment ‘Me too’ que denuncia abusos sexuals per part d’alguns productors a les actrius?

Cal denunciar i cal fer-ho en el moment que passa i no esperar tant temps. És més important la teua dignitat i la teua integritat que un contracte de treball.

– Has patit alguna situació així?

Afortunadament no. I ja a aquestes edats crec que no em va a passar, però de jove mai. La dones hem de ser igual que els homes i acudir a les institucions a denunciar aquest tipus de casos o de falta d’oportunitats i cal lluitar perquè s’acaben aqueixes situacions per sempre. Les dones tenim moltes ganes de seguir treballant sense que se’ns pose una mà damunt.

– Hi ha nou disc de Lolita a la vista?

De moment no. Estic molt bé com estic, m’agrada el que estic fent en aquests moments i et confessaré que em dóna mandra ficar-me en un projecte musical ara mateix.