El ple de Les Corts Valencianes ha votat una proposició no de llei del grup Compromís per a instar a Francisco Camps a renunciar com a membre del Consell Jurídic Consultiu (CJC) així com a la resta de prerrogatives que marca la llei de l’estatut d’expresidents de la generalitat.

Una proposta que es produix després de la sessió d’ahir del judici Gürtel en la que l’exsecretario general del PP de valència Ricardo Costa va declarar que els expresidents de la Generalitat Francisco Camps i de Les Corts Juan Cotino van encarregar finançar amb diner negre procedent d’empresaris les campanyes electorals de 2007 i 2008.

L’Ajuntament de València se sumisca a la proposta

El Ple municipal de l’Ajuntament de València també ha aprovat una moció d’urgència perquè Camps deixe el seu càrrec en el Consell Jurídic Consultiu. A més, esta moció demana que s’establisquen les mesures oportunes per a la recuperació dels diners desviats en casos de corrupció i s’insta a Les Corts a generar mecanismes de retirada de la condició d’expresidents “quan es posen en risc la dignitat i l’honorabilitat de les institucions valencianes”.

“En aquests moments d’una gravetat tan extrema per la confirmació i les confessions de la corrupció del passat, és imprescindible que l’Ajuntament de València prenga una posició clara en defensa de la legalitat i en contra de la corrupció. Hem de donar una resposta ràpida a aqueixa situació”, ha afirmat abans del Ple l’alcalde Joan Ribó, que ha proposat esta moció d’urgència.

La moció aprovada insta així a Francisco Camps a renunciar tant al seu càrrec com a membre del Consell Jurídic Consultiu, com de la resta d’atribucions regulades en la Llei de l’Estatut d’Expresidents, “per haver incorregut en actes i comportaments que no es corresponen amb la necessària dignitat de la institució”. Aquesta llei de la Generalitat Valenciana disposa, entre altres qüestions, la pertinença al Consell Jurídic Consultiu per un període de 15 anys de les persones que hagen ostentat la Presidència de la Generalitat.

CampsA més, davant la inexistència de mecanisme algun “que permeta poder retirar la condició honorífica d’expresident a aquelles persones que han incorregut en actes o comportaments impropis d’aquesta condició”, el Ple municipal també demana a Les Corts Valencianes millorar eixa llei per a regular mecanismes de retirada d’aquesta condició. La moció, com ha apuntat l’alcalde, coincidix amb altres mocions semblants que hui també s’han presentat en els ajuntaments d’Alacant i de Castelló, quan demà es compleixen dos anys del començament de l’operació policial coneguda com Taula.

El debat s’ha produït entre tots els grups municipals. Així, el grup municipal de Valècia en Comú ha presentat una esmena d’addició a esta moció per a instar al Congrés i al Senat a promoure una reforma del Codi Penal perquè els delictes comesos pels servidors públics, que atempten contra el patrimoni de l’Estat i de les Administracions Públiques causant un greu perjudici econòmic, augmenten el període de prescripció del delicte i no permeten règim d’immunitat.