A partir del mes d’agost entrarà en vigor el nou Document Nacional d’Identitat. El DNI 4.0. Digital estarà adaptat a les noves exigències europees i també serà més còmode ja que permetrà acreditar la identitat amb el mòbil.

Una altra de les novetats és que la foto del carnet es prendrà en les dependències policials. Un canvi que amenaça a la supervivència dels estudis fotogràfics situats a l’entorn de les comissaries. A València, alguns d’aquests comerços ja tenen data per al seu tancament permanent.

Ángel Belmar és el gerent de l’estudi Belmar situat al costat de la comissaria de Proveïments a València. Afirma que les fotos de carnet suposen un 40% de la seua facturació i que suposarà un colp dur. El seu cas, no és dels més severs. Belmar assegura que companys d’ofici viuen de les fotos de carnet exclusivament. És el cas de Foto City, la botiga situada al costat de la comissaria al carrer Hospital. El propietari compte que les fotos del DNI suposen prop d’un 70% de la facturació total.

Alternativa o tancament

El nou DNI ja té data i es començarà a expedir a partir d’agost. Amb ell, també s’ha posat data a la fi de les fotos de carnet. Des de Foto City han programat el tancament permanent. Confessen que aguantaran dos mesos de lloguer i baixaran la persiana al setembre.

L’objectiu de prendre la foto en comissaria és millorar la seguretat i reduir la despesa del ciutadà. Els fotògrafs asseguren que existeixen alternatives per a no destruir el sector. Belmar proposa reduir la taxa d’expedició del DNI per a igualar el preu o acreditar als professionals.

La digitalització porta nous avantatges, però també deixa arrere locals tradicionals de la ciutat. Primer van ser els videoclubs i ara arriba el torn dels estudis fotogràfics. El sector alerta de la pèrdua de 3.500 llocs de treball. A més, estima que el 13% de les botigues anunciaran el tancament i baixaran les seues persianes de forma permanent.