Arts

El Palau de Les Arts celebra els ‘European Opera Days’ amb vuit dies d’activitats didàctiques i familiars de caràcter gratuït a partir del dijous, 3 de maig. Aquestes jornades, promogudes des d’Òpera Europa -la principal organització del continent amb 170 companyies d’òpera i festivals associats-, tenen com a fi posar en valor la música com a llenguatge universal i enaltir l’òpera: art per excel·lència de la identitat europea.

Les Arts recorda que cal sol·licitar entrades per a poder gaudir de les diferents activitats dels ‘European Opera Days’. Els interessats podran cursar la seua petició en la web, a partir de les 10h del dijous amb un màxim de dues invitacions per sol·licitant i activitat.

Un any més, Les Arts Educació coordina el calendari de propostes, que comença el dia 3, a les 16.00 hores, amb sengles sessions de dos projectes enfocats a l’ensenyament universitari: El ‘Curs d’aproximació a l’òpera’, que s’imparteix en col·laboració amb la Universitat de València, i ‘La ópera en construcción’, que es cursa a través de la Universitat Nacional d’Educació a Distància (UNED).

El divendres 4, Les Arts obri les seues visites guiades a nous públics, amb una sessió específica, de caràcter didàctic, per a alumnat d’Educació Primària a les 10.30 h, i dos passades per al públic general a les 17 i 18 hores.

El cap de setmana, el teatre d’òpera ofereix diferents propostes per a tots els públics. El dissabte, a les 12.00 hores, l’escenari de la Sala Principal desvetla els secrets de la producció operística amb ‘Un  mañana con Tosca’.

Adults i joves tenen l’oportunitat de descobrir els tallers de vestuari, caracterització, o els propis camerinos dels artistes, i fins i tot les zones de treball que queden ocultes durant la representació però que són necessàries per a l’espectacle.

Per la seua banda, el diumenge 6, comença, a les 12.00 hores, amb el taller interdisciplinari: Música, Creativitat i Tecnologia, que dissenyat per estudiants de Sonología del Departament de Tecnologia Musical del Conservatori Superior Joaquín Rodrigo de València, ensenyarà als xiquets i xiquetes, d’entre 8 i 12 anys, a identificar diferents melodies del gènere simfònic o operístic.

Mentrestant, a les 13 hores, en l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), els artistes del Centre Plácido Domingo ofereixen un nou recital dins del conveni de col·laboració amb aquesta institució.

A les 21.00 h, els estudiants del programa ‘Siente la Ópera’ després de gaudir de l’estrena de ‘Tosca’, mantindran una trobada entre bambalinas amb els artífexs del muntatge, el director musical Nicola Luisotti i el director d’escena Davide Livermore.

La Sala Alberto Zedda alberga dues sessions, a partir de les 16.30 hores del dilluns 7, d’un nou format didàctic ‘Speed meeting Les Arts’. A través d’entrevistes breus i desenfadades, els assistents podran conèixer en primera persona com funciona el Centre Plácido Domingo, el projecte d’alta formació lírica les Arts, i com són els seus alumnes i la disciplina de treball diària.

El dimarts 8, a les 15 hores, els músics de la Orquestra de la Comunitat Valenciana, seran els protagonistes d’una trobada educativa que ofereixen a la meitat dels assajos del seu pròxim concert a Castelló sota la batuta de Nicola Luisotti, una de les batutes que més ocasions ha treballat amb la formació Les Arts.

El dimecres 9, a les 11 hores, Les Arts repeteix el taller interdisciplinari: Música, Creativitat i Tecnologia, dissenyat per estudiants de Sonología del Conservatori Superior de València, que estarà dedicat en aquesta ocasió a estudiants d’educació primària.

Aqueixa mateixa nit, una vegada conclosa la segona funció de ‘Tosca’, l’equip creatiu rebrà de nou als joves espectadors que, gràcies al programa ‘Siente la Ópera’, han pogut assistir a la representació d’aqueix dia.

Tanca la setmana d’activitats el taller ‘La ópera en construcción’, destinat a l’alumnat de secundària, que descobreix la interacció de les diferents disciplines professionals en un teatre d’òpera.