Alerta en Valencia por contaminación del aire y tormenta de arena
Foto: @adriiibervill_

Una llengua de pols sahariana arriba hui a València. Aquest fenomen meteorològic advers incrementarà els registres de partícules PM10 a causa de les intrusions saharianes. Per això, es preveu que augmente el nivell de contaminació atmosfèrica.

El Ajuntament de València, a través de la Regidoria de Qualitat Acústica i de l’Aire, s’ha vist obligat a activar el protocol per contaminació. Segons han comunicat, el protocol de mesures activat és un Episodi de Tipus 1. Aquest suposa difondre mesures informatives per a prevenir a la població.

Algunes de les recomanacions que han fet des del consistori són fer ús del transport públic; evitar l’exercici a l’aire lliure i minimitzar el consum energètic. A més, s’aconsella l’ús de màscares en persones amb malalties o afeccions pulmonars.

Segons l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), aquest dijous el cel de València romandrà nuvolós o cobert. Hi haurà boires i bancs de boira a més d’una reducció de la visibilitat en zones altes per pols en suspensió. A més, no es descarten precipitacions disperses a l’interior. Cara a la fi de setmana encara es desconeix si podria continuar afectant la llengua de pols sahariana.

QUÈ ÉS UNA LLENGUA DE POLS SAHARIANA I COM AFECTA?

Les intrusions saharianes són masses d’aire procedents del nord d’Àfrica. Aquestes contenen una gran quantitat de partícules en suspensió en la seua majoria d’origen natural.

El seu origen està en les fortes tempestes d’arena del Sàhara que eleven a l’atmosfera grans quantitats de pols i arena que poden ser transportades pel vent a llargues distàncies.

El seu efecte més palpable és la reducció de la visibilitat. A més, a nivell corporal pot afectar en molèsties de les vies respiratòries (boques i nas) i ulls.