Pfizer y BioNTech han anunciat els resultats d’un estudi sobre la seua vacuna i el nou cep sud-africà. L’estudi, elaborat per la Universitat de Texas, suggereix que la seua vacuna perd eficàcia. El cep sud-africà pot reduir en dos terços la protecció dels anticossos que proporciona la vacuna.
L’estudi ha sigut publicat en la revista científica ‘The New England Journal of Medicine’. En ell explica com s’ha dut a terme la investigació. S’ha analitzat el conjunt complet de mutacions de la variant sud-africana (llinatge B.1.351). Per a això, es van produir tres virus recombinants modificats genèticament. Un d’ells tenia el conjunt complet de mutacions de la glicoproteïna de l’espiga oposades en la variant sud-africana. Els altres dos tenien subconjunts d’aquestes mutacions. Per a dur a terme l’assaig de la fase 3, van utilitzar un panell de sèrums de 15 participants immunitzats.
Els resultats van indicar una reducció en la neutralització del virus amb totes les mutacions de la glicoproteïna d’espiga de la variant sud-africana. Pfizer explica que els sèrums «van neutralitzar tots els virus», però es va reduir el nombre d’anticossos.
Altres variants emergents
«No hi ha proves clíniques que el virus variant sud-africà fuita a la protecció en persones vacunades. Si s’identifica un cep que reduïsca la protecció, Pfizer sol·licitarà l’autorització d’una vacuna actualitzada o de reforç. Així ho ha avançat la biofarmacéutica en un comunicat.
Pfizer i BioNTech també estan avaluant la neutralització del coronavirus amb les altres variants emergents. Una d’elles, les mutacions del pic del cep brasiler. A més, continuen realitzant estudis per a controlar l’eficàcia de la vacuna en el món real.
Per això, les companyies confien en la capacitat de resposta de BioNTech. Creuen que la flexibilitat de la plataforma és «molt adequada per a desenvolupar noves variants de la vacuna si és necessari».