La EMA confirma el
Un hombre trata de ver a través del cristal de un centro de vacunación en Valladolid este miércoles tras el anuncio de la Comunidad. (EFE)

La vacuna AstraZeneca segueix en el punt de mira de totes les autoritats sanitàries pels últims trombes notificats. L’Agència Europea del Medicament (EMA) ha avalat la seguretat del fàrmac anglès contra el coronavirus encara que ha admès que sí que hi ha un «possible vincle» entre la vacuna i els casos de trombosis.

Segons l’EMA, han hagut 18 morts entre els immunitzats amb el sèrum d’Oxford. També s’han comptabilitzat 228 embòlies: 169 cerebrals i 59 abdominals. No obstant això, es tracta d’un percentatge d’afectats per davall de l’1% ja que s’ha subministrat entre milions d’habitants sense contraindicacions.

La directora de l’organisme, Emer Cooke, ha remarcat que es tracta de «efectes secundaris molt estranys». Per això, ha instat a les autoritats competents a no paralitzar la vacunació ja que assenyala que els beneficis continuen superant els riscos.

No obstant això, s’ha demanat tant a sanitaris com a vacunats estar alertes de símptomes sospitosos durant les setmanes posteriors a l’administració de la dosi. «Les persones que hagen rebut la vacuna han de demanar assistència sanitària de forma immediata si desenvolupen símptomes de la combinació de trombes i baix nivell de plaquetes», ha recalcat.

LA UNIÓ EUROPEA TÉ L’ÚLTIMA PARAULA

Malgrat la recomanació de l’EMA, ara arreplega el testimoni la Unió Europea. Aquesta haurà de decidir amb els 27 països membres si es continua amb la vacunació o, per contra, es paralitza. Els ministres de Sanitat, inclosa Carolina Darias, participaran en aquesta trobada telemàtica de caràcter «urgent». Després d’ell tindrà lloc el Consell Interterritorial per a abordar la mateixa qüestió a més del ús de màscares a les platges.

A Espanya, Castella i Lleó ja ha decidit suspendre la immunització d’aquesta vacuna per cautela. Pocs minuts després, la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, ha desaprovat la mesura. «Les decisions de quines vacunes, amb quins criteris sanitaris, en quins trams i amb quin calendari corresponen al Consell Interterritorial de Sanitat», ha assenyalat.

LA COMUNITAT VALENCIANA SEGUEIX AVANT AMB ASTRAZENECA

Per part seua, la consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha valorat negativament la suspensió a Castella i Lleó. La consellera ha reprovat la decisió de la Junta i considera que la seua unilateralitat «no és actuar amb responsabilitat».

Barceló ha posat l’accent en la necessitat de conèixer la decisió de l’EMA abans d’actuar. «Tenim un Consell i accions coordinades. Les decisions que s’adopten ha de ser per a tot el territori», ha sentenciat.

La responsable de Sanitat ha remarcat que «no es pot actuar amb independència». A més, descarta seguir els passos de la Junta i paralitzar la vacunació d’AstraZeneca. «No em sembla que siga la decisió més adequada en aquests moments. S’hauria d’adoptar en el Consell Interterritorial si és que cal adoptar o prendre alguna decisió».