La trobada sobre bicicletes més antic d’Espanya arriba a València

Durant esta setmana se celebra en la ciutat el congrés internacional de bicicletes, la Trobada de Dones Ciclistes i la Bicifest.

València acull, per primera volta, el Congrés Ibèric «La Bicicleta i la Ciutat”, una trobada que enguany celebra la seua XV edició «amb l’objectiu d’impulsar este mitjà de transport com un eina per a transformar les ciutats cap a models més amables, inclusives, saludables i sostenibles». En este encontre, obert per a la ciutadania, estaran representades més de 20 nacionalitats així com diferents institucions espanyoles i portugueses. De moment, ja s’han registrat vora 400 inscripcions i en el marc de la seua celebració, del 16 al 20 de maig, s’emmarca el Congrés de Dones Ciclistes.

El regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha presentat esta trobada que també coincideix amb les activitats amb les quals es clausurarà la Bicifest, «un festival que posa en valor la nova cultura de la bici, de recuperació de l’espai públic per a la ciutadania». I entre estes activitats destaca la Bicimostra que durant el pròxim cap de setmana (dies 19 i 20 de maig) s’instal·larà al Jardí del Túria, entre els ponts de les Flors i de l’Exposició, com un espai de trobada en el qual es duran a terme diverses propostes culturals, esdeveniments esportius, tallers, rutes guiades i proves de bicicletes elèctriques «que es desenvoluparan un ambient festiu amb concerts, jocs i espectacles».

Pel que fa a la XV edició de l’esmentat congrés, que es la trobada sobre la bicicleta més antiga d’Espanya, el seu objectiu és presentar les novetats i experiències més importants al voltant de la bicicleta com a forma de desplaçament. El programa s’ha organitzat en quatre eixos: La ciutat a l’abast de totes, En bici mola més, Reptes de la bici i Ciutats compartides. En tots ells s’abordarà la realitat urbana en la qual vivim i la inserció de la bicicleta en esta.

Giuseppe Grezzi ha destacat que se celebra a València «perquè esta ciutat ja és un referent en el canvi de model de mobilitat urbana, amb un important impuls de la bicicleta i polítiques de sostenibilitat adequades”. De fet, ha explicat, «València, ciutat amable» és el lema del projecte sota el qual es desenvoluparan, durant els pròxims dies, diferents esdeveniments a la ciutat «amb la fi d’invertir les prioritats dels municipis respecte a l’ús de l’espai públic».

La preinscripció a este congrés, que incorpora la perspectiva de gènere, inclou la de la Trobada de Dones Ciclistes, «que és un espai per a fer un mapa, teixir i enfortir les xarxes de dones ciclistes». Entre les iniciatives que es duran a terme a l’empar d’esta trobada destaca, per exemple, una exposició de dones ciclistes creatives que s’inaugurarà dijous 17 al Museu del Carme.