bibot

La tecnologia d’avantguarda ha sigut la protagonista en la décimosexta Fireta de Nadal
de Quart de Poblet, amb la qual l’Ajuntament ofereix un espai de diversió i trobades a grans i xicotets com a comiat de l’any. El robot Bibot es va convertir en un dels grans atractius de l’esdeveniment, actuant com a amfitrió, responent als qui es van acostar a preguntar-li, fent fotos ell mateix o ballant. Bibot va donar la benvinguda també a l’experiència de realitat virtual, per la qual van passar centenars de persones i que va acabar amb un trofeu per al guanyador dels tornejos que es van organitzar; trofeu que es va crear a través d’una de les impressores en 3D que van permetre a molts xiquets, xiquetes i adolescents portar-se un record dissenyat per ells mateixos.

La Fireta va reservar, com cada any, un espai important a la conscienciació, molt
centrada en aconseguir un desenvolupament sostenible en el marc del model de ciutat
intel·ligent o “smart city”. En aquest sentit, vinculat al Pla de Mobilitat Urbana
Sostenible (PMUS), es va desenvolupar el circuit d’educació viària amb bicicleta o la
possibilitat de realitzar un viatge en Tuk Tuk amb “El Cotxeret”, promocionant així l’ús
de vehicles elèctrics, que també s’han implantat en la flota de l’empresa
pública municipal “Gesquart” i de la Brigada de Serveis de l’Ajuntament. Així mateix,
es va informar sobre el projecte de Camí Escolar Segur, que s’està desenvolupant a través
del projecte europeu SmartGov.

Així mateix, va haver-hi un expositor dedicat a promocionar el reciclatge dels residus com a
acció prèvia d’una campanya que es posarà en marxa a partir de la setmana vinent
i que inclou tant informació per a separar el fem domèstic de forma correcta com el repartiment gratuït de poals per a arreplegar els residus orgànics, atès que en el municipi s’ha implantat ja de forma global el contenidor marró, conegut com a “cinquè contenidor”. No va faltar tampoc, la campanya per a la tinença responsable d’animals de companyia, gràcies a la qual els qui ho van desitjar van poder censar als seus gossos en el Cens Caní Municipal i van rebre com a regal una borsa i una botella per a netejar els orines. Aquesta iniciativa està també molt orientada a conscienciar sobre la recollida d’excrements en la via pública.

En aquesta edició, els veïns i les veïnes van poder conèixer de prop la nova APP de l’Ajuntament per a mòbil i participar en el procés de pressupostos participatius per a l’any
pròxim. La votació estarà oberta fins al 7 de gener en la Plafatorma de Govern Obert Ajuntament Obert. Durant les últimes setmanes personal municipal ha recorregut diferents punts del municipi per a facilitar la participació.

Europa va tindre un paper important en la Fireta, ja que són molts els projectes
cofinançats per la UE en els quals participa Quart de Poblet, principalment la EDUSI,
cofinançada pel Fondo Europeu FEDER en el marc del Programa Operatiu Plurirregional d’Espanya 2014-2020. Entre els nous projectes per a enguany es troben la rehabilitació de la Casa de Cultura, el pàrquing dissuasiu del barri Riu Túria o el programa TESI de formació i ocupació. L’alcaldessa Carmen Martínez, juntament amb altres membres de la corporació, va visitar la Fireta i va agrair la col·laboració de les associacions, entitats col·laboradores, voluntaris i voluntàries, i personal municipal, que fan possible aquest esdeveniment. En concret van ser: Agrupació Musical L’Amistat, Ajuda als Pobles, ARTIC, Associació de Bolilleras, Associació Lluerna, Associació Impuls, Casa de Joventut “L’Amagatall”, Centre Juvenil Barranquet, Centre Juvenil La Cebollera, Club Básquet Quart, Club Voleibol Quartà, Consell de Joventut de Quart de Poblet, Consell Municipal d’Infància (CMI), Esplai Sambori, Esplai Somriure, Fundació Horta Sud, Quart per l’Esport i Societat Artístic Musical “La
Va unir”.

Però a més, xiquets, xiquetes i adolescents van poder gaudir d’un complet programa
lúdic, que va incloure des de tallers i atraccions inflables fins a la party informàtica i
diverses actuacions, com l’espectacle infantil de Colorín Acolorit, el taller de percussió africana de Casa Àfrica o l’actuació d’Alejandro Sanmartín. Va haver-hi sessió de DJ amb cançons no sexistes.

Així, un any més, els quarters i quarteres, especialment els més xicotets, han tingut ocasió de divertir-se, compartir bons moments, gaudir de l’alegria de les festes nadalenques, i conèixer de primera mà el treball de les associacions locals que han participat en l’esdeveniment i els projectes que es duran a terme en el municipi l’any vinent.