Són la nova moda en mobilitat urbana per la seua comoditat i manejabilitat, però els patinets porten de cap a vianants i a administracions. València no és aliena a aquesta tendència i l’ús del patinet elèctric a la ciutat va en augment.
Tant és així que el desembre passat l’Ajuntament de València va aprovar el projecte d’ordenança de Mobilitat de València pel qual queden regulats. D’aquesta manera, el Consistori prohibeix la circulació en les voreres, amb l’excepció que els de Tipus A –els de menor grandària i potència-, que poden anar a 10 quilòmetres per hora per carrers per als vianants, sempre donant preferència per als vianants.
La normativa, no obstant això, no contempla que el casc siga obligatori per als usuaris dels patinets elèctrics de grandària més xicoteta i només el fixa per als de Tipus B, encara que tots dos models podran anar per la calçada amb la resta de vehicles.
En aquesta línia, el regidor de Mobilitat Sostenible Giuseppe Grezzi va assegurar que l’ordenança valenciana – que està en període d’al·legacions i no preveu estar en vigor fins al mes de març- busca crear «un espai públic de qualitat, amable i pacificat» que protegeix als vianants. De fet, la nova norma situa València com una de les més flexibles en el seu ús en comparació amb altres capitals, com Madrid o Barcelona.
Des de la Direcció General de Trànsit, per part seua, sí que advoquen perquè el casc és obligatori. A més, treballa en un reial decret per a impedir que els patinets elèctrics circulen per la vorera i que la velocitat màxima per a ells siga de 25 quilòmetres per hora.
Quasi la meitat d’usuaris desconeix si hi ha normativa
Resulta curiós, altra, que el 49% dels usuaris de patinets elèctrics i altres vehicles de mobilitat personal no sap si existeix normativa d’ús, segons va revelar un estudi recent de la Fundació Mapfre. A més, quatre de cada deu creu que poden circular per qualsevol part.
No obstant això, nou de cada deu usuaris tradicionals enquestats (conductors i vianants) consideren necessari regular l’ús d’aqueix tipus de vehicles i, entre els qui els utilitzen, el 70%. A més, entre els qui no els usen, 8 de cada 10 mostren por i inseguretat i 1 de cada 10 assenyala que ha tingut algun tipus de contratemps amb aqueixos vehicles en l’últim any.