La Fe realiza una operación pionera en España a un paciente de 14 años
Cirugía en el Hospital La Fe de Valencia. / GVA
El Hospital La Fe de València ha practicat una intervenció quirúrgica pionera a Espanya a una pacient de 14 anys. La menor patia d’escoliosi, una deformitat de la columna vertebral, que ha sigut corregida pel servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia amb una tècnica pionera.

Segons arreplega Europa Press, La Fe ha utilitzat unes guies personalitzades 3D Firefly. Aquestes permeten col·locar uns caragols perpendiculars en la columna dotant de major seguretat aquest tipus d’operacions.

La coordinadora de la Unitat de Raquis de La Fe i presidenta de la Societat Espanyola de la Columna Vertebral (GEER), Teresa Bas, ha sigut la responsable d’informar sobre el procés. Bas ha reconegut que es tracta d’una tècnica “pionera” al nostre país i ha parlat sobre els beneficis de l’operació.

Tal com ha assenyalat, les guies “milloren la seguretat, l’eficiència de recursos i uns millors resultats en aquest tipus de deformitats complexes“. D’altra banda, aquestes redueixen el temps quirúrgic, la irradiació intraoperatoria i la taxa de complicacions.

També permet que cada pacient reba un tractament més personalitzat. Les guies es dissenyen a partir de cada vèrtebra del pacient que serà operat. Aquestes es reconstrueixen en 3D gràcies a la realització d’una tomografia computada (TC).

No obstant això, per a aplicar aquesta nova tècnica es requereix d’un equip multidisciplinari de sanitaris. En ella participen cirurgians de columna; especialistes en radiodiagnòstic; enginyers i experts en 3D; i altres professionals de l’hospital.