La Diputació de València, concretament l’àrea que dirigeix la diputada Isabel García, s’ha proposat lluitar contra les màfies que controlen la prostitució per a conscienciar a la ciutadania del terrible drama que viuen les dones que l’exerceixen. A través de la projecció del documental ‘Xiques noves 24 hores’ dirigit per Mabel Lozano, García vol llançar el missatge que l’educació s’ha de fer des de la base perquè els menors coneguen quin és la realitat que es viu entre les quatre parets d’un prostíbul.
– En què consisteix est aquesta iniciativa i quin és la relació que existeix ara entre el documental i la Diputació?
La relació és purament circumstancial dins de les sessions que fem nosaltres, que les denominem «Associa’t» i que intentem fer cada cert temps. Són sessions de treball amb el moviment associatiu i en aquesta ocasió portem un tema que ens preocupa moltíssim, que és el tema de la prostitució. Mabel Lozano va rodar fa temps aquest documental: «Xiques noves 24 hores» i hem organitzat una projecció del mateix i la presentació del seu llibre ‘El proxeneta’ i açò ens donarà motiu a parlar de les xarxes de tracta de dones. Perquè el documental va de la història real d’una dona nigeriana que arriba a Espanya enganyada. Les màfies tracten a les dones com a simple mercaderia, són venudes una vegada i una altra, són utilitzades i a més arrosseguen uns deutes inacabables, amb aqueixes amenaces d’assassinat a les seues famílies per a tenir-les sempre sotmeses. El treball va sobre açò i és el que volem traslladar al moviment associatiu i tractar-ho amb temps, i amb tranquil·litat.
– Supose que la prostitució a València serà un tema gravíssim.
No tinc dades respecte a açò, però si és veritat, que l’altre dia ho comentava amb Mabel, que a València existeix un històric de prostitució, de xarxes, i és un tema que ens preocupa moltíssim perquè no aconseguim acabar amb la prostitució. Acabar amb les xarxes és molt difícil, però ens preocupa que els joves vagen als prostíbuls. Que en aquests moments acudisquen com una diversió més. Ara mateix se celebren els comiats de solter en prostíbuls o fins i tot, molts joves acostumen a acabar les seues nits de festa, si abans les acabaven en un «after», ara les acaben en un prostíbul. Jo crec que molts d’ells ni tan sols són conscients del que estan fent. D’altra banda, ens preocupa moltíssim el consum de material pornogràfic en xiquets, fins i tot d’11 anys. I clar tot açò després dóna lloc evidentment a la prostitució. Llavors aqueixos són els temes que volem tractar, posar sobre la taula aprofitant el material que té Mabel, que és espectacular i molt interessant, aquesta a la disposició de qualsevol persona a través d’internet, en la pàgina web www.chicasnuevas24horas.com.
– Qui flama a qui, Mabel Lozano a la Diputació o la Diputació a Mabel Lozano?
Jo vaig cridar a Mabel. Tenim amigues en comú i em van facilitar el seu contacte. Parlar amb Mabel sempre és un plaer, és una dona que a més està amenaçada de mort, precisament pels treballs de recerca que fa respecte a la prostitució. Una cosa que em va sorprendre la primera conversa que vam tenir, és que tenim el concepte que les màfies les controlen els estrangers i gens més lluny de la realitat. Tot està manejat per espanyols i és una dada a tenir a compte. Tinc moltes ganes de veure el documental.
– T’ha explicat Mabel Lozano com se li queda el cos a una quan realitza un documental d’aquestes característiques?
És molt dur perquè es tracta de la dignitat d’una dona a la qual li roben absolutament tot, tota la vida. A la qual li sotmeten en un procés d’esclavitud, l’esclavitud en ple segle XXI.
– I a més enganyada, perquè m’imagine que no ho farà de manera voluntària evidentment.
Clar enganyada. Moltes d’elles vénen confiades que van a treballar a Espanya i encara que cada història és diferent, el denominador comú és que vénen totes enganyades, vénen amb importants deutes, i després aqueixos deutes ací no deixen de créixer. Els cobren per les medicines quan es posen malaltes, els cobren el llit on han de prostituir-se, els cobren pels tampax, per les comprimides quan tenen la menstruació. Els cobren per absolutament tot.
– Has tingut l’oportunitat de parlar amb dones que estan en aquesta situació?
Amb dones no. Sí he parlat amb associacions que intentes ajudar-les i, per exemple, van a les nits a portar a les dones que estan en la rotonda, en els polígons sobretot, els porten mantes, els porten cafè calent, les assisteixen, els porten preservatius. Doncs intenten ser una mica les veu amable, sobretot intenten que hi haja una relació de confiança perquè, si es decideixen en algun moment, puguen eixir d’aqueixa xarxa.
– Esteu engegant alguna que una altra iniciativa des de l’àrea que dirigeixes que és per a lluitar contra aquesta situació?
Dins de les activitats de la setmana del 8 de març, que nosaltres en realitat l’estenem a tot el mes, hi haurà una sèrie de tallers en els municipis que ho sol·liciten sobre la prostitució. Amb algunes de les associacions que estan treballant al costat de les dones, intentarem que coneguen de primera mà en els municipis que és el que aquesta ocorrent. Al final es tracta de coneixement, de sensibilitz
ar a la gent sempre, i sobretot que es denuncie a l’usuari de la prostitució, no cal sancionar-les a elles, cal sancionar als usuaris i es tracta que hi haja una conscienciació per part de la ciutadania perquè açò arribe a ser una realitat.
“Ens preocupa que els joves acudisquen a la prostitució per diversió”