L’Associació Nacional Iraila ha fet una donació de 25.000 euros a l’Institut de Recerca Sanitària La Fe. L’entitat finança un projecte de recerca traslacional que el seu objectiu és el proporcionar fonaments científics per a un nou tractament dirigit i personalitzat en neuroblastomas d’alt risc, un dels càncers pediàtrics amb pitjor pronòstic. El projecte se centra en els neuroblastomas d’alt risc amb una alteració genètica específica, l’amplificació de MYCN, que dóna lloc a altres alteracions genètiques i metabòliques similars a altres càncers.

L’Associació Nacional Iraila d’Iniciatives per al Finançament de la Recerca del Càncer Infantil, es va crear l’any 2014 després de la defunció de Iraila Latorre Ruiz, víctima del neuroblastoma que va patir durant 5 anys. Els pares de Iraila, que l’1 de juliol hagués complert 15 anys, van constituir l’associació en memòria de la petita amb l’objectiu de conjuminar esforços per incentivar la recerca en càncer infantil. La finalitat d’aquesta entitat és realitzar tot tipus d’activitats, principalment artístiques i esportives, per recaptar fons destinats a finançar projectes de recerca que permetin ajudés a millorar l’esperança de vida dels nens malalts de càncer.

Amb aquest projecte es persegueix establir una prova de concepte que recolzi el tractament d’aquests neuroblastomas amb nous fàrmacs que s’han començat a utilitzar amb èxit en càncers hematológicos, amb els quals aquests neuroblastomas guarden semblances metabòliques. Addicionalment i en una altra fase de l’estudi, es buscaran nous fàrmacs miméticos contra l’alteració genètica específica d’aquests neuroblastomas.

El projecte finançat amb la donació de l’Associació Nacional Iraila, sorgeix d’una necessitat clínica urgent, posada de manifest pels investigadors clínics del grup des de fa anys. Els càncers pediàtrics són malalties rares, poc freqüents. Cada any es diagnostiquen al voltant d’1.000 casos nous a Espanya. Els càncers pediàtrics són diferents als quals afecten als adults i requereixen una estratègia clínica i biopsicosocial específica perquè el nen “no és un adult en petit”.

De tots els càncers, el neuroblastoma és un dels més freqüents i amb un comportament biològic peculiar que va des de la curació espontània, en alguns casos, fins a la progressió ràpida i fatal en uns altres, segons les característiques de la malaltia. Per això, aquesta tan important el treball que desenvolupa el GICT-OP, els investigadors del qual treballen en aquesta línia des de 1987. L’objectiu és aconseguir una “individualització” del tractament a través de la medicina personalitzada o de precisió per a cadascun dels nens, segons les característiques del seu tumor.