Juan Roig: “La societat està acollonada però l’economia va igual”

El president de Mercadona ha impartit una conferència titulada 'Orgull de ser empresari" en el marc del XXI Congrés Nacional de l'Empresa Familiar.

Juan Roig

El president de Mercadona, Juan Roig, ha afirmat que enguany, a causa del “embolic polític autonòmic”, la societat està “més acollonada”, però l’economia “va igual” que en 2017 i l’única cosa que ha canviat són alguns elements.

Durant la seua conferència “Orgull de ser empresari” en el Congrés Nacional d’empresa Familiar que se celebra a València amb l’assistència de prop de 700 empresaris i inaugurat pel rei, Roig ha dit per què la imatge dels empresaris no és bona: “No eixim a donar la cara”.

“Hem d’eixir de l’armari, cadascun en el seu àmbit públic” per a explicar la funció social i econòmica que desenvolupen els empresaris perquè són aquests els qui creguen riquesa a Espanya, ha defensat.

El sector públic crea riquesa també però un país és més ric si té empresaris, ha afegit per a citar a Catalunya, una comunitat més rica perquè té més empresaris i on hi ha un ecosistema a favor de l’empresariat que no existeix, per exemple, a Andalusia.

En la seua intervenció, Roig s’ha referit a la seua empresa Mercadona, que enguany registrarà un augment de vendes de un 5 i un 6%, i als errors que ha comès, entre ells no creure en la digitalització, si bé ha assegurat que ha rectificat i està treballant en el projecte de venda per internet.

De tal manera ha canviat aquesta idea i aposta per la venda “en línia” i la seua rendibilitat que, segons Roig, en quatre o cinc anys Mercadona serà “admirada” pel seu model de digitalització, que ja aplica a València i pròximament ho farà a Badalona, Madrid i altres ciutats espanyoles.

La venda per internet serà un canvi important i Mercadona ha trobat “com fer-ho i fer-ho rendible”, ha assegurat Roig, que ha insistit que a vegades un empresari ha de rectificar, com ha sigut en aquest cas i en uns altres com l’estabilitat dels contractes o decisions sobre productes.

Com a empresari, ha defensat que per a rebre, primer cal donar, una “veritat universal” que s’uneix a la importància de l’ordre seqüencial que, si escau, es tradueix a atendre i satisfer al client en primer lloc, després els treballadors i, per darrere, els proveïdors, la societat i el capital.

Les temptacions de canviar aquest ordre estan presents en el dia a dia però quant més se satisfaça al client, més èxit tindrà l’empresa, ha assenyalat.

El rey afirma en Valencia que las empresas familiares son una “referencia económica y local”