Juan Roig

El president de Mercadona, Juan Roig, ha afirmat que enguany, a causa del “embolic polític autonòmic”, la societat està “més acollonada”, però l’economia “va igual” que en 2017 i l’única cosa que ha canviat són alguns elements.

Durant la seua conferència “Orgull de ser empresari” en el Congrés Nacional d’empresa Familiar que se celebra a València amb l’assistència de prop de 700 empresaris i inaugurat pel rei, Roig ha dit per què la imatge dels empresaris no és bona: “No eixim a donar la cara”.

“Hem d’eixir de l’armari, cadascun en el seu àmbit públic” per a explicar la funció social i econòmica que desenvolupen els empresaris perquè són aquests els qui creguen riquesa a Espanya, ha defensat.

El sector públic crea riquesa també però un país és més ric si té empresaris, ha afegit per a citar a Catalunya, una comunitat més rica perquè té més empresaris i on hi ha un ecosistema a favor de l’empresariat que no existeix, per exemple, a Andalusia.

En la seua intervenció, Roig s’ha referit a la seua empresa Mercadona, que enguany registrarà un augment de vendes de un 5 i un 6%, i als errors que ha comès, entre ells no creure en la digitalització, si bé ha assegurat que ha rectificat i està treballant en el projecte de venda per internet.

De tal manera ha canviat aquesta idea i aposta per la venda “en línia” i la seua rendibilitat que, segons Roig, en quatre o cinc anys Mercadona serà “admirada” pel seu model de digitalització, que ja aplica a València i pròximament ho farà a Badalona, Madrid i altres ciutats espanyoles.

La venda per internet serà un canvi important i Mercadona ha trobat “com fer-ho i fer-ho rendible”, ha assegurat Roig, que ha insistit que a vegades un empresari ha de rectificar, com ha sigut en aquest cas i en uns altres com l’estabilitat dels contractes o decisions sobre productes.

Com a empresari, ha defensat que per a rebre, primer cal donar, una “veritat universal” que s’uneix a la importància de l’ordre seqüencial que, si escau, es tradueix a atendre i satisfer al client en primer lloc, després els treballadors i, per darrere, els proveïdors, la societat i el capital.

Les temptacions de canviar aquest ordre estan presents en el dia a dia però quant més se satisfaça al client, més èxit tindrà l’empresa, ha assenyalat.

El rey afirma en Valencia que las empresas familiares son una “referencia económica y local”