España ultima la vacuna contra el coronavirus: así son los voluntarios que la probarán primero
Científico AFP

Els laboratoris Johnson & Johnson han suspès temporalment les proves de la vacuna contra el coronavirus. La farmacèutica ha detectat una “malaltia inexplicable” en un dels seus voluntaris impedint-li continuar amb la fase 3 de la vacuna.

Així ho ha anunciat la mateixa companyia estatunidenca per mitjà d’un comunicat. Johnson & Johnson ha explicat que aquest tipus de “adversitats” formen part de la normalitat en els estudis clínics. Per això, han activat els protocols d’actuació pertinents per a revisar i avaluar la malaltia detectada.

De moment es desconeix quina és la malaltia del voluntari. De la mateixa manera, tampoc s’ha comunicat si el voluntari havia rebut una de les dosis o per contra se li havia injectat placebo.

A Espanya són 190 voluntaris els que formen part de l’estudi de Johnson & Johnson. Va ser el passat 14 de setembre quan va arrancar el subministrament de les primeres dosis. Tots ells són persones de 18 a 65 anys que han demostrat estar sans i sense haver patit el coronavirus. A més, cap voluntari ha estat en contacte amb positius i s’ha garantit que tenen risc baix de contagi.

2021: L’ANY CLAU PER A l’ARRIBADA DE LA VACUNA

La notícia arriba tan sols uns dies després de conèixer-se que un voluntari espanyol en la investigació de la vacuna d’Oxford i el grup farmacèutic AstraZeneca ha donat positiu en coronavirus. Va ser el mateix voluntari, l’infermer Joan Pons, qui va anunciar la notícia per mitjà de Twitter.

Al marge de les interrupcions, l’objectiu de Johnson & Johnson és llançar el primer lot de vacunes a principis de 2021. L’actual fase d’estudi durarà previsiblement entre quatre i sis mesos. Després de la primera dosi es realitzarà un seguiment setmanal dels voluntaris durant un mes. Llavors rebran una segona dosi i tornaran a sotmetre’s a seguiment clínic setmanalment. Al final comptaran amb una mitjana de 12 a 14 visites repartides entre els dos i quatre mesos d’assaig.