Mercadona

Mercadona té el compromís de fomentar una bona relació i convivència amb els veïns dels barris on estan els seus supermercats. Exemple d’això són els jardins urbans que la companyia té instal·lats en cobertes de patis interiors d’illa i en les façanes d’algunes de les botigues a Madrid.

En total en són 5 els espais verds creats per a millorar l’entorn i que a més aporten beneficis mediambientals i socials. En concret Mercadona disposa de cobertes enjardinades en tres supermercats situats en patis interiors d’illa al passeig del General Martínez Campos, 39, al carrer Bravo Murillo, 5 i a Ayala, 89. A més, té instal·lats jardins verticals a les façanes dels supermercats d’Asura, 56 i al d’Estocolmo, 22.

Per a estos espais s’han utilitzat espècies autòctones de baixa necessitat hídrica, que reduïxen la contaminació i el denominat ‘efecte illa de calor’. A més contribuïxen a millorar l’entorn dels veïns i a una sostenibilitat urbana més gran amb la millora de l’esperança de vida i balanç energètic dels edificis.

En total, estes cobertes representen 6.610 m2 de zones enjardinades amb la consegüent reducció del CO2 en l’entorn més pròxim. Així mateix, gràcies a les mesures adoptades juntament amb l’ONG SEO/Birdlife s’afavorix la biodiversitat i la protecció dels ocells, ja que es proporcionen llocs d’alimentació i de descans.

A més d’estos beneficis mediambientals, esta iniciativa també té un component social important. De la construcció, el manteniment i la conservació d’estos jardins urbans s’encarrega la Fundació Capacis, entitat dedicada a la inserció social i laboral de persones amb discapacitat intel·lectual.

Altres zones verdes integrades en l’arquitectura de les botigues són els jardins verticals. Este tipus de zones aporten avantatges estètics i climàtics tant per a la botiga com per a l’entorn. Contribuïxen a la reducció de la calor, a l’aïllament acústic i a la mitigació del soroll, a més de millorar la biodiversitat del medi ambient urbà.