pinturas rupestres

El territori valencià alberga el 40% de les pintures rupestres d’art llevantí reconegudes per la Unesco com a Patrimoni de la Humanitat. En concret, són més de 643 llocs on l’home de la prehistòria va deixar la seua petjada artística sobre les roques.

Alguns d’aquests enclavaments arqueològics són visitables i compten amb un recorregut didàctic i fins i tot amb museus annexos que desvetlen informació sobre l’organització de les societats i els instruments que utilitzaven per a recol·lectar aliments i caçar animals.

En les comarques de València, destaquen els jaciments visitables de Bicorb-Millars que es componen de 36 panells rupestres distribuïts pels municipis de Bicorb, Dosaigües, Millars, Moixent, Navarrés i Quesa.

Les pintures de les Coves de l’Aranya (Bicorb) suposen un dels millors i més interessants conjunts de l’art llevantí. Entre les seues composicions destaca la coneguda escena de la recol·lecció de la mel, una activitat que hui encara segueixen desenvolupant els habitants de la zona. Si bé és difícil calcular l’origen d’aquestes pintures, podrien tenir entre 7.000 i 9.000 anys d’antiguitat.

En les comarques de Castelló es pot visitar el Parc Cultural Valltorta-Gassulla, considerat un dels nuclis de pintures rupestres a l’aire lliure més importants del món, que s’estenen pels termes d’Albocàsser, Tirig, Ares del Maestrat, Vilafranca del Cid i les Coves de Vinromà.

Els abrics del barranc de la Valltorta alberguen figures d’art llevantí i esquemàtic en els espais coneguts com la Cova dels Cavalls (Tírig), Cova Remigia (Ares del Maestrat), Coves de la Saltadora (les Coves de Vinromà) i els abrics del Mes d’en Josep en Tirig i l’abric de Centelles a Albocàsser. La visita es completa amb el museu de la Valltorta.

En el Maestrazgo també es poden visitar els abrics de Morella la Vella, en concret, la galeria Alta de la Masia i la galeria del Roure on apareixen excel·lents mostres d’art llevantí.

En les comarques d’Alacant, els dos punts d’atenció se centren en el Pla de Petracos de Castell de Castells i la Sarga a Alcoi.

La particularitat dels abrics del Pla de Petracos és que les figures són perfectament visibles. En aquests jaciments les figures són persones amb els braços alçats com si estigueren orant. Aquesta estació rupestre compta amb un museu d’art **macroesquemático que proporciona més informació sobre l’entorn.

Visitar el conjunt d’abrics de la Gerga a Alcoi és el més recomanable per a tenir una visió completa de l’art prehistòric post-paleolític en la conca mediterrània, del neolític i de l’edat del coure. Les pintures abasten des dels 7.000 anys fins als 4.500 anys. L’art macroesquemàtic és una manifestació artística exclusiva de les terres alacantines, caracteritzada per l’ocupació de la pintura de color roig fosc i els motius de gran grandària i de gruixut traçat. En el Centre d’Interpretació s’exposen materials arqueològics ordenats temàtica i cronològicament.