Arranca l’hivern encara que sembla que, igual que la tardor, les temperatures no acompanyaran a l’excés esta nova estació. Segons l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), la Comunitat Valenciana presentarà aquest 2018 unes temperatures per sobre de la mitjana mentre que la pluja no serà suficient com per a solucionar els problemes de sequera.

Pel que fa a la tardor climàtica de 2017 (trimestre setembre-octubre-novembre) cal destacar que ha resultat càlid i molt sec en tot el territori valencià. La temperatura mitjana ha sigut 16.7ºC que és 0.5ºC més alta que la de la mitjana normal i la precipitació acumulada ha sigut 34.1 l/m2, que és un 82% inferior que la de la mitjana climàtica del període 1981-2010.

El caràcter càlid de l’estació ha quedat determinat, sobretot, pel gran període de temperatures superiors al normal que es va registrar des de final de setembre i fins a principi de novembre. La tardor va presentar una gran amplitud tèrmica, amb grans diferències entre les temperatures mínimes nocturnes i les màximes diürnes. Mentre que les temperatures màximes es van situar en mitjana 1.1ºC per sobre del valor normal del trimestre, les mínimes van ser 0.1ºC inferiors a les normals.

La tardor més seca des de 1941

La precipitació acumulada en el trimestre ha sigut 34.1 l/m2, que és un 82% inferior que la de la mitjana climàtica del període 1981-2010 (190.6 l/m2) i qualifiquen a la tardor de 2017 com el segon més sec des d’almenys 1941.

En els últims tres cambres de segle només hi ha dos precedents d’un trimestre tardorenc tan sec com el qual s’ha registrat en aquest 2017: la tardor de 1981 i el de 1954. El del 81 va tenir una precipitació lleugerament inferior a la de la tardor de 2017 (32.5 l/m2 en 1981 enfront de 34.1 l/m2 en 2017), i la tardor de 1954 quedaria com el tercer més sec de la sèrie, amb una precipitació mitjana de 34.6 l/m2.

Les escasses precipitacions del trimestre van estar associades a ruixats poc organitzats i de curta durada i que en la seua majoria van afectar a una reduïda zona del territori. Els episodis més destacables es van registrar el 15 de setembre, amb tempestes que aqueix dia van afectar a la província d’Alacant, i encara que van ser de molt curta durada, van arribar a tenir intensitat molt forta, i van ser acompanyades de calamarsa i de ratxes molt fortes de vent.

La causa primària de la quasi total absència de pluja en el trimestre cal cercar-la en la configuració atmosfèrica que ha predominat durant la tardor de 2017. S’ha identificat la presència d’un anticicló de bloqueig semipermanente en l’Atlàntic nord, prop del nord-oest de la Península, molt més reforçat de l’habitual en aquestes dates i amb el seu centre desplaçat cap a l’est, i que ha impedit la circulació de baixes pel sud de la Península i, per tant, ha impedit la generació d’algun temporal de llevant que donara lloc a pluges generalitzades a la Comunitat Valenciana.