Insectfit

Tres joves emprenedors alacantins han creat Insectfit, la primera empresa d’alimentació destinada a la promoció del consum d’insectes i enfocada al món del fitness. El projecte ha entrat recentment en la quarta edició del Programa Garage de Lanzadera, l’acceleradora impulsada per Juan Roig en Marina d’Empreses.

La startup està en comunicació amb marques estrangeres i amb gimnasos espanyols per a iniciar al setembre una campanya de promoció de barritas energètiques, farines i els seus derivats a força d’insectes, sobretot grills, que són rics en una proteïna molt completa, composta de nou aminoàcids essencials necessaris per al funcionament i la reparació dels músculs.

A partir de l’1 de gener de 2018, tenen previst poder distribuir estos productes (en els restaurants ja es poden oferir insectes), amb l’aplicació de l’actualització del reglament del Parlament Europeu i del Consell, que es va donar a conèixer a la fi de 2015, relatiu als nous aliments. Entre ells s’inclou aquest tipus d’animals, a pesar que en països com Bèlgica ja està autoritzada la venda d’un nombre determinat d’espècies.

L’interès pels insectes, incentivat pel turisme
Insectfit vol convertir-se en la primera empresa que no solament processe i comercialitze insectes a Espanya, sinó que també els críe en granja a partir del pròxim any per a vendre la seua pròpia marca. D’aquesta manera, aprofita l’interès creixent pel consum d’aquest producte, que s’està produint en els últims temps amb l’augment del turisme europeu a països en els quals forma part de l’alimentació habitual dels seus habitants, com Xina, Tailàndia o Índia.

“Volem començar amb els usuaris dels gimnasos i anar obrint el camp fins a arribar al consumidor final per complet perquè els insectes es convertisquen en el nou sushi, que fa 15 anys ningú hauria provat”, afirma Gabriel Vicedo, CEO de l’empresa.

L’empresa va a començar amb la comercialització de grill comú i cuc de farina o tenebrio deshidratats, en farina i en proteïnes i paneroles en farina i en proteïnes per a vendre en diferents formats: des de barritas i suplements energètics per a esportistes fins a pastes, hamburgueses i dolces o aperitius per a consumidors de tot tipus.

Els insectes contenen més nutrients que els animals de consum europeu
Actualment més de dos milions de persones en el món consumeixen insectes amb assiduïtat. Vicedo, que va estudiar Administració i direcció d’empreses (ADE) i Turisme, va conèixer esta dada i va centrar el seu treball final de carrera a construir les bases de la seua empresa per a oferir al públic un producte “molt rendible, que es ven molt bé fora d’Europa”, segons valora.

A més, alguns estudis han demostrat que insectes com el grill són molt nutritius, ja que contenen altes dosis de proteïna, calci, zinc, ferro, magnesi, omega 3 i 6 i altres minerals i vitamines essencials. Per exemple, té cinc vegades més magnesi que la carn, tres vegades més ferro que els espinacs, dues vegades més calci que la llet, dues vegades més fibra que l’arròs i deu vegades més vitamina B12 que el salmó.

D’altra banda, els grills suposen un menor impacte sobre el planeta a diferència d’altres éssers vius, ja que, per exemple, produeixen 100 vegades menys emissions de CO2 que una vaca, consumeixen menys aigua que altres animals de granja com el porc o el pollastre per a produir la mateixa quantitat d’aquesta substància i ocupen menys espai físic.

Sobre Insectfit
La startup pertany a la quarta edició del Programa Garage de Lanzadera, l’acceleradora impulsada per Juan Roig en Marina d’Empreses. Ha sigut creada per Gabriel Vicedo (CEO) i Alberto Mas (COO i estudiant de Nutrició), naturals de Crevillent (Alacant), i per Francisco Rodríguez (CTO), i compten amb la col·laboració d’una biotecnóloga de la Universitat d’Elx.