Grial

“Aportem una visió nova del coneixement del calze des del punt de vista de l’artista”. Així ha resumit Gabriel Songel el que suposa una nova inscripció en el Sant Calze de la Catedral de València. Songel, catedràtic de Disseny de la UPV, ha presentat el seu llibre El cáliz revelado (editorial Tirant). En ell s’ha exposat un estudi exhaust del grial.

El llibre s’ha centrat en la primera referència en un document al calze valencià. Songel ha corroborat dades que fan “més versemblant” que la copa de la Catedral de València siga l’autèntic Sant Grial.

Songel ha dedicat sis anys de la seua vida a elaborar l’estudi. Però, quines novetats presenta? La més destacada és que les primeres dades que existeixen sobre el calze valencià són de principis de segle XI. Fins ara, la informació disponible es datava en 300 anys després. Per aquest motiu, les possibilitats que el calze de València siga l’autèntic augmenten considerablement.

El disseny, clau en l’estudi

“Hi ha altres disciplines modernes que no s’havien tocat amb el Sant Calze com és el disseny o les matemàtiques. No havíem pensat que el conjunt del calze poguera arribar a tenir un missatge complet“. Així ho ha manifestat el canonge de la Catedral de València. Per part seua, Songel ha declarat que el llibre està recolzat en historiadors de l’art, la numismàtica, paleografia i diferents disciplines. A més, s’ha basat en el criteri constructiu de l’orfebre del calze o el perquè de la inscripció de la base.

“El que és clar i no s’ha pogut rebatre fins ara és que la copa superior del calze de València és d’una àgata que només es genera en Palestina”, ha afirmat el canonge. És més, l’estudi ha buidat els dubtes, ja que s’ha descobert que està tallat d’una forma molt especial entorn del segle I de la nostra època.

Per a actualitzar les dades sobre el calze aquest dimecres 4 de març tindrem a les 20.30 hores en 7 Al Dia a Ana Mafé, doctora en Història de l’Art i autora del llibre El Santo Grial.