Fa un mes assistíem a l’enderrocament de l’alqueria del Forn de Barraca a Alboraia per les obres d’ampliació de la V-21. Molts van considerar aquesta imatge una metàfora de la situació d’emergència de l’horta valenciana.


L’ampliació d’aquesta autovia és sol una de les infraestructures i projectes urbanístics que amenacen amb acabar amb l’horta valenciana. La pròxima amenaça arriba per raïls, i és la construcció de l’AVE a Barcelona.

Per a la plataforma Per l’Horta hi ha una mancada coherència entre la preocupació de les institucions pel canvi climàtic i la posada en marxa d’infraestructures que posen en perill aquesta zona de la ciutat.
Així, alerten també de l’amenaça que suposa el pla general d’ordenació urbana d’Alboraia. Un projecte urbanístic que, segons denuncien des de la plataforma, acabarà amb 264.000 metres quadrats d’horta en la zona.

Com denuncien, es tracta en tots els casos d’infraestructures licitades pel Ministeri a nivell estatal i enfront de les quals no té marge d’acció la llei de l’Horta. Una norma de caràcter autonòmic promulgada pel govern del Botànic en 2018 i que ha permès millorar la situació de l’horta valenciana.

Des de Per l’Horta afirmen que la situació de l’horta valenciana està millor que fa 5 anys però que encara queda molt per fer per a evitar que desaparega un paisatge que és identitari de València.