Illa confirma que las vacunas contra el coronavirus llegarán en
Calendario de vacunación contra el coronavirus según el plan del Ministerio de Sanidad.

Gener serà el mes clau per a l’arribada de les vacunes contra el coronavirus a Espanya. Així ho ha avançat hui el ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant la seua compareixença en el Congrés dels Diputats.

El responsable de la cartera sanitària ha destacat que arribaran “en menys d’un mes”. No obstant això, no ha detallat la data exacta de quan arrancarà la campanya de vacunació. Respecte als dubtes sobre la fiabilitat de les vacunes, Illa ha assenyalat que “la ciutadania pot estar tranquil·la. Aquest procés d’ha fet més ràpid però sense eliminar mecanismes de seguretat”.

El ministre ha recordat que si l’Agència Europea del Medicament dóna llum verda, Espanya disposarà de 140 milions de dosis pròximament. Aquestes serviran per a immunitzar a 80 milions de persones, quasi el doble dels 47 milions d’habitants.

Respecte als laboratoris farmacèutics, Espanya comptarà amb la mateixa vacuna que s’està administrant ja a Regne Unit: Pfizer. A més, també es disposaran de dosi d’AstraZeneca, CureVac, Janssen, Moderna, Novavax i Sanofi-GSK.

LES TRES ETAPES DE LA CAMPANYA DE VACUNACIÓ

Illa ha avisat que les vacunes aniran arribant a Espanya de forma “progressiva”. Per això, el Govern ha dissenyat un pla amb tres fases de priorització.

Com ja es va avançar, la primera etapa serà de gener a març i comptarà amb un “número molt limitat de dosi”. Ací es vacunaran als residents i personal sanitari i sociosanitari en residències de persones majors i amb discapacitat; el personal sanitari de primera línia; un altre personal sanitari i sociosanitari i grans dependents no institucionalitzats.

La segona etapa arrancarà a l’abril i es prolongarà fins al mes de juny mentre que la tercera i última fase serà a l’estiu encara que no s’ha establit una data concreta. En totes dues etapes es vacunarà a la població en general: majors de 64 anys; persones amb gran discapacitat o condicions de risc; persones que viuen o treballen en comunitats o entorns tancats; persones pertanyents a poblacions vulnerables per la seua situació socioeconòmica; persones amb treballs essencials; personal docent; població infantil; població adolescent i jove (majors de 16 anys); població adulta; població d’àrees d’alta incidència i/o situacions de brots; embarassades i mares que proporcionen lactància natural; població seropositiva a SARS-CoV-2.