peatonalizacion

Pagar l’Impost de Béns immobles (IBI) a València ix quasi el doble de car que en ciutats com Madrid. Així ho confirma l’últim estudi de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). En ell es recopilen els preus que paguen anualment els propietaris d’habitatges de les 52 capitals de província d’Espanya.

Segons l’OCU, la mitjana a València de l’IBI és de 578 euros per a un pis d’un valor cadastral de 80.000 euros. València està per davant de Madrid (365 euros); Barcelona (528 euros); Màlaga (361 euros); Sevilla (541 euros); Saragossa (330 euros); i Bilbao (153 euros).

Les dades coincideixen amb un estudi realitzat pel PP de l’IBI urbà en les grans ciutats espanyoles. En el mateix s’adverteix que València està al capdavant del rànquing de les grans ciutats amb el tipus de gravamen aplicable a immobles urbans més alt. Això significa que significa que és on més es paga IBI.

Els resultats han alçat una nova bretxa entre l’Ajuntament de València i l’oposició. El Grup Municipal Popular ha denunciat el nivell d’impostos que paguen els valencians. Per això, ha sol·licitat una baixada d’aquests.

Des del PP portaran al ple ordinari d’aquest dijous una proposta de rebaixes fiscals per a 2022. “Esperem comptar amb el suport de la resta de grups i del govern de Ribó i PSOE. És hora de baixar impostos i que els diners estiga en la butxaca dels ciutadans, no en els comptes municipals. 190 milions d’euros acumula Ribó malgrat pujar l’atur i la pobresa a la ciutat”, ha explicat la portaveu del PP, María José Catalá.

EL PP PROPOSA UNA REBAIXA DE L’IBI

Les mesures proposades pel PP beneficiarien a tots els habitatges i immobles destinats a activitats econòmiques amb rebaixes del tipus de gravamen de l’IBI del 20% i un 30% per a immobles que tributen per l’ús diferenciat, és a dir comerços, hostalers, autònoms, oci i pimes. També es proposa eliminar la taxa per taules i cadires per als hostalers. A més, es demana bonificar el 95% de l’impost de Plusvàlues per casos d’herències. 

Catalá ha assenyalat que aquesta rebaixa fiscal suposaria un estalvi per a famílies i negocis de més de 44 milions d’euros. Segons ha apuntat, les classes mitjanes i treballadores estalviarien entre 50 i 100 euros de l’IBI en 2022.

“Per a què vol l’alcalde Ribó tenir tants diners en els bancs. El que ha de fer és utilitzar-ho per a millorar una ciutat que cada dia està més bruta, abandonada i embossada. No hi ha habitatges per als nostres joves; la pobresa està en alça a la ciutat i la situació d’inseguretat s’estén en molts barris. Això sí, tenim 190 milions d’euros en el banc i l’augment de la plantilla de Policia Local porta aturat més de dos anys”. 

La portaveu del PP ha recordat que “fa dos anys el Govern de Ribó i PSOE va pujar els impostos i taxes municipals. Això va suposar 30 milions més de pagament per a famílies, autònoms, pimes, comerços, hostalers i oci. Això va ser en 2020 i en 2021 es va mantenir malgrat ser un any amb tot el teixit productiu tancat i molts veïns en ERTE”.