Horta

L’alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat de la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Gloria Tello; l’autor del llibre, Vicent Verger, i la representant dels cuiners, Begoña Rodrigo, ha participat en la presentació del llibre ‘De l’horta al plat. Plantar, créixer, menjar’. Ribó ha assegurat que «este llibre serà un bon referent que ajudarà a preservar i difondre els productes que permeten elaborar el bon menjar, condició indispensable per a viure en equilibri i ser feliç».

Joan Ribó ha explicat que «esta nova publicació de l’Ajuntament de València, cataloga, analitza i divulga els ancestrals productes i la bona elaboració d’este gran patrimoni que ens identifica i que estan en línia i coincidixen totalment amb els plantejaments de les més altes institucions internacionals d’estes qüestions».

En este llibre els protagonistes són 20 aliments de l’horta, entre fruites i verdures, en els quals s’aprofundix en cadascun d’ells, ja que cada capítol està dedicat a una peça. Cada capítol comença amb una citació literària o històrica de l’aliment, després de la qual s’aprofundix en la seua història i cultiu. A més també hi ha un apartat dedicat als beneficis que oferix i un altre en el qual s’expliquen les varietats de cada producte. Per finalitzar, hi ha dues receptes de cada aliment, 40 receptes en total, elaborades per cuineres i cuiners de prestigi amb una llarga carrera professional.

Quant a l’ordre dels productes en el llibre, este treball comença dedicant les seues pàgines als aliments que es recullen a la primavera i acaba amb els d’hivern.

A més, esta publicació ha coincidit amb la celebració del Dia Mundial de l’Alimentació, es per això que l’alcalde ha recordat que «el nostre pacte amb la terra i l’aigua, que anomenem horta, ha sigut exemplar, respectuós i sostenible. Podem dir ben clar i amb orgull que som un bon model de producció agropecuària. Per açò gaudim d’una privilegiada relació amb la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura). Per açò la ciutat de València està present en les grans taules de debat al voltant de polítiques alimentàries i participa en la recerca de solucions per a aconseguir sistemes alimentaris locals sostenibles».