INE

Més de tres hores al dia. Aquest és el temps de mitjana que els joves valencians passen al dia enfront de la pantalla del mòbil. Així ho ha publicat l’Ajuntament de València, segons una enquesta dels tallers ‘Clickeando’, elaborada a 792 alumnes dels centres escolars de la ciutat.

Els tallers, que estan orientats tant als joves com als pares i mares, es van crear fa deu anys per a “informar i formar als i les joves en matèria de les noves tecnologies”, segons el regidor de l’ajuntament de Salut i Consum Responsable, Emiliano García.

“Cada vegada hi ha més dispositius electrònics i els pares i les mares no saben o no tenen els mitjans per a corregir-los”, ha declarat García. Que els joves cada vegada passen més hores enfront de la pantalla del mòbil és una de les dades que més alarma a les famílies. Per això, l’objectiu de ‘Clickeando’ és “reflexionar sobre els riscos als quals s’enfronten els i les joves i com trobar solucions”.

Quines són les aplicacions que més utilitzen?

Segons les dades de les enquestes, les primeres en el rànquing són Instagram, WhatsApp, TikTok i YouTube, amb un ús mitjà de tres hores o més al dia –un 38,4 %–. És més, l’aplicació TikTok va ser la més descarregada de 2019 a Espanya, i té la base més jove de totes les xarxes socials, ja que més de dos terços dels seus usuaris tenen menys de 30 anys.

No obstant això, la preocupació per part de l’Ajuntament per a seguir amb aquests tallers és latent. La tècnica de prevenció escolar del Servei d’Addiccions, Rocío Benito, ha advertit que “l’ús que realitzen és problemàtic”. Entre les conseqüències directes més destacades de l’ús del mòbil en els joves es troben discutir amb els pares i mares (12,3%), dormir menys del recomanat (11,7%), que un 9,9% dels joves enquestats es sent malament quan no pot utilitzar-les, i que un 8,5% deixa de fer els deures.