La Comunitat Valenciana mantendrá su cierre ante el auge de la pandemia
Agentes de la Policía Local de Valencia durante el toque de queda. / FOTO: Policía Local

La nova normativa que aquest dilluns ha entrat en vigor ha deixat novetats que confronten amb el toc de queda. Segons el nou decretl’hostaleria i els comerços poden mantenir la seua activitat fins a les 22.00 hores. No obstant això, aqueix és l’instant en el qual s’inicia la restricció de la mobilitat nocturna. Per tant, poden multar-me si isc d’un bar o comerç a les 22.00 hores i retorn a la meua casa amb justificant de tiquet de compra?

La resposta és sí. Ara com ara, el toc de queda no contempla excepcions sobre aquest tema. Només els empleats dels locals hostalers o comercials estan exempts de ser sancionats per eixir del restaurant o la botiga a l’ésser el seu lloc d’ocupació. Per això, l’horari de tancament que ha establit el Consell no és real per a rebre clients.

En el cas de Nadal, existia la mateixa limitació que la inaugurada hui. La diferència és que llavors hi havia una regulació que obligava a deixar de servir les taules a partir de les 21.00 hores i s’havia d’abandonar el local a les 21.30 hores. No obstant això, ara el text del Consell no diu el mateix i existeix un buit legal sobre aquest tema.

DEMANEN RETARDAR EL TOC DE QUEDA A les 22.30 HORES

El president de SOS Hostaleria, Fidel Molina, ha demanat hui al president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, que amplie el toc de queda de les 22.00 a les 22:30h. L’objectiu és que els clients puguen “apurar” les consumicions i permetre’ls “tornar a casa sense por de ser denunciats”. Segons Molina, “no té lògica que els clients hagen de marxar-se abans d’aqueixa hora”.

El Partit Popular de València també ha sol·licitat en la Comissió d’Hisenda instar a la Generalitat a canviar el toc de queda. La portaveu María José Catalá ha lamentat que Compromís i PSPV l’hagen rebutjat.

“És incongruent que es tanquen els comerços i l’hostaleria a la mateixa hora que comença el toc de queda. Hauria de donar-se com a mínim fins a les 22.30 hores de marge perquè els ciutadans puguen tornar a la seua casa”.