Fallece un hombre y un niño es rescatado ahogado en las últimas horas

En les últimes 24 hores dos persones han hagut de ser ateses a la província d’Alacant per ofegament. El primer, un home de 62 anys, moria a la platja de la Mata (Torrevella) després de rebre, sense èxit, primers auxilis en l’arenal. El segon, un menor de 12 anys que es troba hospitalitzat a l’Hospital Marina Baixa de La Vila Joiosa, després d’haver sigut rescatat en una piscina de Finestrat.

Amb l’arribada de l’estiu milers de persones es donen cita en espais aquàtics i situacions com les viscudes en les últimes hores es multipliquen. En el que portem de juny són ja 5 els morts i 2 els menors atesos per ofegaments. Els perfils es repeteixen, majors i xiquets són els més afectats. Dels morts al juny, quatre eren majors de 60 anys.

En total, el passat estiu van morir a Espanya 338 persones per ofegaments involuntaris, segons les xifres de l’Informe Nacional d’Ofegaments (INA) de la Real Federació Espanyola de Salvament i Socorrisme. D’aquestes, 61 es van produir en la Comunitat Valenciana convertint-se així en la que més defuncions registra per aquest motiu. D’aquest total, 42 es van produir entre l’1 de juny i el 31 d’agost.

Les platges són els espais on més ofegaments es produeixen, seguits de rius, piscines i altres espais naturals. Les autoritats sanitàries recorden que un ofegament no solament pot produir la mort. En cas de sobreviure pot deixar altres seqüeles greus com a danys pulmonars o lesions cerebrals.

CONSELLS PER A PREVENIR L’OFEGAMENT

La Real Federació Espanyola de Salvament i Socorrisme recorda que tan sols 3 minuts i 20 centímetres d’aigua són necessaris perquè es produïsca un accident. Per a prevenir-ho han tret diverses campanyes de conscienciació amb les principals mesures.

Entre les comunes per a tots els espais es troben la importància de mantenir-se en zones vigilades; tenir cura amb les primeres hores després dels menjars; i seguir les indicacions dels responsables respecte a aforaments i zones de bany permeses.

A la platja destaquen la especial atenció que s’ha de tenir als corrents. Nadar a contrasentit i jugar en zones rocoses o amb flotadors són accions a evitar. Respecte als menors, les autoritats insisteixen que mai s’han de descurar. La vigilància ha de ser realitzada sempre per un adult. Maneguets i flotadors no són salvavides, són un element de suport i el seu ús sense vigilància no està permès.