¿Sabes por qué se conoce a la playa de Valencia como la Malvarrosa?

Aquests dies són moltes les persones que han convertit el passejar en la seua nova activitat d’oci. Amb l’arribada del bon temps, la Platja de la Malva-rosa ha passat a ser un dels espais més transitats pels valencians. No obstant això, la majoria dels ciutadans desconeixen la història que hi ha darrere del seu nom.

La història es remunta a 1856, any en què el Cabanyal era una zona de marjal. Això significa que estàvem davant una àrea pantanosa i humida però de gran riquesa tant en flora com en fauna.

En aqueixa època, el botànic francès Jean Felix Robillard Closier col·laborava al Jardí Botànic de València. Va ser ell el responsable de convertir la zona de la platja en un espai de fèrtils horts de malvarrosas. Robillard va comprar els terrenys amb l’objectiu d’impulsar el cultiu de la flor a escala industrial.

Sabías que el nombre del barrio de la Malvarrosa se debe al ...
La Malva-rosa al començament del segle XX amb la casa de Vicente Blasco Ibáñez.

El botànic va dividir el terreny és tres àrees: la seua casa, l’hort i la fàbrica d’essències i sabó. Allí utilitzaven les malvarrosas per a crear olis essencials, un treball pioner a Espanya. Aquest espai va ser a més el primer punt d’elaboració de sabons i perfums amb seu a València.

Gràcies al seu creixement, els productes van aconseguir renom internacional. Al voltant de la finca es van anar instal·lant més ciutadans fins que la Malva-rosa es va convertir en una nova zona de la capital.

Jean Felix Robillard Closier va morir en 1888 als 76 anys d’edat i va ser enterrat en el Cementeri del Cabanyal. En 2010, en honor a la seua figura, es va dotar a una plaça amb el seu nom: Plaça del Botànic Robillard.