Les gelades agreugen els danys en el caqui fins als deu milions d’euros

AVA-ASAJA subratlla que el descens de les temperatures s'ha situat per sota dels zero graus, una qüestió que preocupa en el cultiu dels cítrics.

caqui

L’últimes matinades s’han caracteritzat per un sever descens de les temperatures en molts municipis valencians amb gelades que han acabat per agreujar els danys en el cultiu del caqui, fins al punt que les pèrdues derivades per la referida incidència climàtica se situaran entorn dels 10 milions d’euros, segons les primeres estimacions de l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA).

Aquesta organització agrària ja avançava el dilluns a través d’un comunicat que la caiguda dels termòmetres durant la matinada havia implicat danys de certa consideració en els caquis de les zones productores de la comarca de La Ribera, una deterioració inicial valorada en aqueix primer moment entorn de 5 milions d’euros i que ara s’haurien situat ja en uns 10 milions, tal com s’ha apuntat. En algunes explotacions el grau d’afecció és del 100% de la collita, mentre que en altres zones el nivell dels desperfectes en molt variable.

No obstant açò, la major part de la producció de caqui es troba protegida pel segur, de tal manera que la immensa majoria dels agricultors les parcel·les dels quals puguen haver patit els efectes del descens tèrmic cobraran el segur. Les conseqüències del fred en el caqui, i al contrari del que sol succeir en altres productes com els cítrics, són molt evidents a simple vista, per la qual cosa els fruits danyats no tindran cabuda en el circuit comercial i s’esbiaixarà així el risc que puguen incidir negativament en les cotitzacions d’aquella part de la collita que no haja patit la incidència de les gelades i que vaja a comercialitzar-se en fresc.

AVA-ASAJA apunta també en relació a l’ona de fred que són molts els termes municipals valencians on les temperatures s’han mantingut per sota dels zero graus durant diverses hores, una circumstància que també ha començat a despertar certa inquietud entre els citricultores, que temen que les seues collites puguen haver-se vist afectes pel descens tèrmic en major o menor grau. Ara bé, cal subratllar que en les comarques on la gelada ha sigut més intensa la recol·lecció dels fruits es troba ja en fase molt avançada i, per tant, no ha patit les conseqüències negatives.

En qualsevol cas, caldrà esperar tant l’evolució dels fruits com del comportament de les temperatures durant els pròxims dies per a determinar l’abast dels possibles danys. Així mateix, també els cultius d’hortalisses que es troben en fase de producció com a carxofes o enciams estan patint els efectes del fred.