GRAFCVA7484. DOLORES (ALICANTE), 14/09/2019.-Imagen aérea de la ciudad de Dolores (Alicante) inundada a causa del desbordamiento del río Segura por la Gota Fría, cuyas consecuencias siguen afectando gravemente a las provincias de Alicante y Murcia, especialmente a la Vega Baja del Segura, donde las Fuerzas Armadas han rescatado ya a más de 450 personas aisladas en municipios y edificios diseminados, con especial afectación a localidades como Orihuela, Dolores, Redovan y Almoradí. EFE/ Manuel Lorenzo

En l’últim informe especial del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) es destaca la necessitat d’actuar amb caràcter urgent a fi de prioritzar iniciatives oportunes, ambicioses i coordinades que permeten abordar canvis perdurables en els oceans i la criosfera que no tenen precedents.

Segons aquest informe la pujada del nivell del mar incrementarà la freqüència dels episodis de nivell del mar extrem que tenen lloc, per exemple, durant les marees altes i les tempestes intenses.

Les dades indiquen que, amb cada grau de calfament addicional, aquells fenòmens que en el passat es produïen una vegada cada 100 anys tindran periodicitat anual a mitjan segle en moltes regions, agreujant els riscos als quals estan exposades moltes illes xicotetes i ciutats costaneres de baixa altitud.

La intensificació dels vents i les precipitacions associats als ciclons tropicals
aguditzen els episodis de nivell del mar extrem i els riscos costaners. Els perills seran encara més greus arran de l’augment en la intensitat i la magnitud mitjanes de les marees meteorològiques i els acumulats de precipitació deguts als ciclons tropicals, en particular en un context de manteniment de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle en nivells alts.

El Mediterrani pujarà el seu nivell 1 metre a la fi de segle

Aquest informe certifica que, si no s’actua amb urgència, el nivell del mar podria pujar 1 metre a la fi de segle. Durant el segle XX, l’elevació del nivell del mar a escala mundial ha sigut d’uns 15 cm, però el ritme actual s’ha més que duplicat (3,6 mm anuals) i no deixa d’accelerar-se, segons s’evidencia en l’informe.

El nivell del mar continuarà pujant durant segles. D’ací a 2100 podria arribar a registrar una elevació de aproximadament 30 i 60 cm fins i tot encara que s’aconseguisca una reducció dràstica de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle i el calfament global es mantinga molt per davall de 2 °C. No obstant això, si les emissions continuen augmentant amb força, la pujada del nivell de les aigües podria ser de l’ordre de 60 a 110 cm.