El Gobierno no descarta una prórroga de la cuarentena

El ministre de Transports, José Luis Ábalos, ha avançat hui que el Govern no descarta ampliar la quarentena. En principi, l’Estat d’Alarma contempla fins al dia 12 com a confinament però sembla que aquest temps podria prorrogar-se.

Durant la roda de premsa telemàtica en el Palacio de la Moncloa, Ábalos ha assegurat que és una qüestió que encara no s’ha decidit des de l’Executiu. El responsable de Transport ha assenyalat que la decisió dependrà de les dades sanitàries i dels resultats de les restriccions. “Tot això ens indicarà les iniciatives que puguem tenir, però encara no hi ha una decisió sobre aquest tema”.

A més, Ábalos ha participat en una entrevista de RNE on ha parlat de com serà el retorn a la normalitat. El ministre ha explicat que serà “progressiva” i que “no ens alçarem un dia podent anar tots a les terrasses”. “Cal veure com va l’epidèmia”, ha destacat fent una crida a la “cautela”.

POSSIBLES DATES DE LA NOVA QUARENTENA

En alguns mitjans digitals ja es parla que la pròrroga podria donar-se fins al diumenge 26 d’abril. En aquest cas estaríem parlant d’un total de 43 dies de confinament.

No obstant això, aquesta quarentena encara seria inferior als quasi tres mesos de Wuhan. La ciutat xinesa, epicentre de la pandèmia, reprendrà la completa normalitat el 8 d’abril. Serà llavors quan es compliran 11 setmanes d’aïllament des que es va decretar el passat 23 de gener.

Però en aquesta comparativa no basta només el temps i és que les xifres també juguen un paper fonamental. Mentre en Wuhan la quarentena es va decretar amb 560 contagis, a Espanya no es va actuar fins a haver aconseguit els 5.700 positius. Per això, no seria estrany que fins i tot la quarentena fóra més enllà del 26 d’abril i arribara fins a mitjan maig.

A Itàlia per exemple es parla de retornar a la rutina el 4 de maig el que seria 7 setmanes després d’iniciar-se el confinament total del país el passat 10 de març. Un altre cas és el de San Francisco, la primera regió dels Estats Units que va prendre mesures d’aïllament. Ací van arrancar el 17 de març i ja s’ha decretat que no es reprendrà la normalitat fins al 4 de maig.

Ara mancada saber com avançarà la xifra de contagis i defuncions a Espanya per a poder decretar quin dia s’alçarà l’Estat d’Alarma. De moment, són ja 110.238 persones contagiades després d’una pujada de 8.102 casos en 24 hores. A més, avui ha tornat a batre’s rècord de víctimes amb 950 morts en un dia. Amb la nova xifra se suma ja un total de 10.003 defuncions a causa de coronavirus.